Tärkeää sivistystyötä

Kolumnit

Työväen Sivistysliitto perustettiin 85 vuotta sitten. Jo tuolloin kauan sitten ajateltiin, että tärkeä edellytys työväestön tasa-arvon saavuttamiseksi oli sivistyksellinen tasa-arvo. Se, että jokaisella ihmisellä olisi tasavertaiset mahdollisuudet oppia, osata ja tietää – olla täysi kansalainen.

Nyt 85 vuotta myöhemmin työväen sivistysliikkeen haasteet ovat edelleen perustaltaan samoja. TSL:ää tarvitaan yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäjänä. Kukaan ei saa syrjäytyä tiedollisesti ja taidollisesti tietoyhteiskunnassamme.

Myös demokratian vahvistaminen – perusjengin täysi kansalaisuus – on mittava haaste tänä päivänä. TSL:ää tarvitaan paitsi tiedollisten ja taidollisten valmiuksien lisääjänä myös motivoijana, keskustelun herättäjänä ja yhteisöllisyyden edistäjänä.

TSL on juhlavuotenaan korostanut kansalaisyhteiskunnan vahvistamista ja siinä tarvittavien valmiuksien tärkeyttä – demokratiaa. Haluamme viestittää sitä, että yhteiskunta tarvitsee edelleen räätäli Halmeen kaltaisia vaikuttajia, jotka itseään kehittämällä etsivät välineitä, joilla jäsentää muuttuvaa monimutkaista maailmaa. Se maailma ei tule paremmaksi, elleivät ihmiset ole kiinnostuneita siitä, osallistu, vaikuta, pohdi, kyseenalaista ja vaadi oikeuksiaan.

Olen joskus ajatellut, että ihmisten täyden kansalaisuuden vahvistaminen edellyttää perusvalmiuksia toimia yhteiskunnassa, motivaatiota tehdä se ja hivenen yleistä yhteisöllisyyden henkeä. Näitä kaikkia voi TSL osaltaan edistää.

TSL:n 85-vuotisjuhlassa julistin ”sodan” kotisohvaa vastaan. Myönnän, että itsekin aina toisinaan pidän varsin paljon kotisohvastani. Silti on nähtävä, että yhteisöllisyyden vahvistuminen edellyttää, että ihmisille on tarjolla myös muita virikkeitä kun Salkkarit ja tietovisailut kotisohvalta katseltuna. Missä ovat ne ajat, jolloin yhdessä mentiin ja tehtiin – rakennettiin työväentalo keskelle kylää?

***

TSL on tänä päivänä merkittävä toimija. Olemme toiminnaltamme Suomen laajin sivistysjärjestö, jolla on 40 jäsenjärjestöä ja osallistujia 120 000.

TSL liittona haluaa vastata tämän päivän haasteisiin. Hyvin tärkeää siinä on paikallisen ja alueellisen toimitamme vahvistaminen. Se, mikä ja millainen TSL on, riippuu paljon siitä, mikä ja millainen TSL on paikallistasolla.

Itse tulen Tampereelta, Turun ”ystävyyskaupungista” ja olen täällä eduskunnassa tottunut käymään turkulaisten toverieni kanssa ainaista Tampere-Turku- maaottelua, vitsit lentävät puolin toisin.

Jopa tamperelaisen on pakko todeta, että TSL:n toiminta Turussa on laajaa ja monipuolista. Sinänsä tämä on ilo todeta, sillä kyllä me tamperelaiset Turusta pidämme. Usein toteamme, että sivistyskin lähti Turusta 1600-luvulla.eikä ole sinne sitten sen koommin palannutkaan. Mutta onneksi Turun TSL on vireä viisikymppinen ja voimissaan – ja tuo osaltaan sivistystä Turkuun (aika mahdoton tehtävä sinänsä, toteaisi tamperelainen minäni tässä vaiheessa).

Vakavasti puhuen se työ, mitä Turun opintojärjestössä tehdään on hyvää, tarpeellista ja arvokasta. Siitä iso kiitos sekä lämpimät onnen toivotukset viisikymppiselle TSL:n Turun opintojärjestölle, tsemppiä!

(julkaistu TSL:n Turun Opintojärjestön 50 vuotisjuhlalehdessä tammikuussa 2005)