TARVITAAN NORSU

Kolumnit

Demokraatti 4.8.2016

Sdp on vaatinut hallitukselta voimakkaita toimia työllisyyden parantamiseksi jo yli vuoden ajan. Valitettavasti tähän asti hallituksen teot ovat jääneet ohuiksi ja pahimmillaan toimineet jopa päinvastoin.

Tätä menoa seuratessa on usein tullut mieleen eräs kirjahyllyni pikkuteos ”Suurten munausten kirja”. Sen sijaan, että siinä esiteltäisiin tavalliseen tapaan ennätyksiä ja maailmaa mullistavia keksintöjä ja tekoja, se kokoaa yhteen historiamme suurimpia epäonnistumisia ja väärässä olemisen taidetta.

Eräs tarina kertoo keksijästä, joka keksi pölynimurin. Tosin imemisen sijaan se puhalsi.

Valitettavasti hallitukselle on käynyt samoin. Kasvun edellytyksiä on syöty leikkaamalla rajusti koulutuksesta, pieni- ja keskituloisten ihmisten toimeentulosta ja ostovoimasta sekä työllisyysmäärärahoista. Hallituksen suorastaan intohimoinen halu leikata palkkoja heikentää ostovoimaa ja toimii niin ikään tavoitetta vastaan. Työllisyystoimien sijaan kesän alussa hyväksytty talouskehys tarjosi vieläpä lisäleikkauksia perusturvaan.

Vihdoin vuoden odottelun jälkeen pääministeri Sipilä sanoi kehyksen julkistaessaan, että jatkossa hallitus keskittyy työllisyyteen. Eläköön: vuoden vallassa oltuaan hallitus ilmoittaa tekevänsä jotain. Hitaita ovat herrojen kiireet, sanoo suomalainen sananlasku.

Työllisyystoimia luvataan elokuun budjettiriiheen. Toivoa sopii, että näin käy. Toivottavasti odotettavissa on jotakin muuta, kuin kokoomuksen heinäkuun ”kesäkukkasen”, sunnuntailisien poiston, tapaisia esityksiä.

Vaikka vuoret järisevät, on hallituksen toimin tähän mennessä syntynyt ainoastaan hiiri. Nyt kuitenkin tarvitaan norsun kokoisia toimia, jotta maa saadaan jaloilleen, ja kasvu vauhtiin.

Odotukset elokuun budjettiriiheen ovat isot. SDP:n esitykset mm. Rinteen mallista, Tel-maksujen alennuksesta, investoinneista koulujen, päiväkotien sekä kotien korjaamiseen ja rakentamiseen, viennin ja yrittäjyyden edistämistoimet sekä pankkien kannustaminen lyhennysvapaiden käyttämiseen, ovat edelleen käytettävissä.