Tehrään

Kolumnit

Kansanedustajana ja valtuutettuna minulla on ollut ilo vaalien alla ja niiden välillä kohdata ihmisiä ja kuulla asiantuntevia terveisiä. Viime viikkoina olen taas tullut kovin paljon viisaammaksi, kun juttelin monien ihmisten kanssa ja kuulin terveisiä kaikesta, mitä ”tarttis tehrä”.

Aiheellista huolta kannettiin jonoista terveyspalveluiden piiriin ja siitä, huomataanko ollenkaan monien palvelujen ennaltaehkäisevä vaikutus, kun harrastustilojen vuokria korotetaan tai toimivia yhteisöllisyyttä ylläpitäviä palveluja lakkautetaan ”säästöjen nimissä”.

Nuorille pitää saada töitä, kuuluivat terveiset. Ja siitäkin puhuttiin, kuinka tärkeää onkaan, että koulumme ovat hyviä ja takaavat kaikille lapsille tasavertaisen mahdollisuuden oppia.

Vanhuksista on pidettävä huolta. Ei voi olla niin, että ihminen joutuu makaamaan vaihtamattomissa vaipoissa tai ei pääse ulkoilemaan sen vuoksi, ettei hoivalaitoksissa ole riittävästi henkilökuntaa.

Allekirjoitan. Edellä mainitut asiat ovat hyvän elämän perusasioita, joiden pitää olla kunnossa.

***

Valitettavasti nyt niin maailmalla, valtion tasolla kuin kunnissakin elämme poikkeuksellisen vaikeassa taloustilanteessa. Silloin on tehtävä arvovalintoja.

Edessä on vaikea, mutta mahdollinen yhtälö. On oltava säästäväinen, mutta ei hölmöllä tavalla. On pidettävä huoli taloudesta, mutta samaan aikaan tehtävä satsauksia työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

On nähtävä, että pienet satsaukset ennaltaehkäisevään toimintaan maksavat itsensä tulevaisuudessa takaisin ja lyhytnäköiset säästöt vaikkapa ikäihmisten tai nuorten harrastusmahdollisuuksista voivat tulla kalliiksi tulevaisuudessa.

Valtakunnallisesti ensi vuonna tulee voimaan nuorisotakuu, jolla taataan nuorille työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikka. Samoin voimaan tulee vanhuspalvelulaki, jonka myötä kunnissa on varmistettava inhimillinen hoiva ikäihmisillemme. Valtion budjetissa on lisärahaa luokkakokojen pienentämiseen ja kouluille, joiden tilanne on erityisen haastava.

Nämä ovat tärkeitä arvovalintoja, joiden toteuttamiseen tarvitaan niin eduskunnan päätöksiä kuin päätöksiä kunnissa.

Nyt siis näkemiin tunneli. Tervetuloa viisas taloudenpito. Kansa on kuningatar (ja kuningaskin), ja arvovalinnat tässä suhteessa ovat selvät tulevaisuuteen.

Kiitos viisaudesta.

Tehrään!