Tekoja odotellaan puheiden katteeksi

Kolumnit

Nimimerkki ”Kannattaisi katsoa peiliin” kritisoi meitä (AL 22.2.) köyhyyden vastaisista puheistamme. Tämä ei nimimerkin mukaan sovi, koska ”SDP:n edustaja SATA-komiteassa” olisi toiminut toisin.

Vastoin nimimerkin väitteitä SDP:llä ei ole edustajaa Sata-komiteassa. Tämä on uutta: aikaisemmin hallitukset ovat ottaneet myös opposition edustuksen pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaviin hankkeisiin. Nyt emme edustusta toiveistamme huolimatta saaneet: koko oppositio jätettiin ulkopuolelle.

Toivomme, että harhaanjohtavan propagandan aika olisi ohi, ja asioista puhuttaisiin niin kuin ne ovat. SDP on esittänyt monia pienituloisia auttavia toimia, esimerkiksi peruspäivärahan korottamista 43 eurolla kuussa. Olemme myös esittäneet puolison tuloihin liittyvän tarveharkinnan poistamista työmarkkinatuesta. Tätä samaahan nyttemmin esitti myös työministeri. Ehkä siis hallitus tässä muuttaa linjaansa ja korjaa asian. Tähän asti emme ole hallitukselta tukea esityksillemme saaneet.

Olemme myös esittäneet työttömyysturvan lapsikorotuksen, lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen sekä lapsiperheiden toimeentulotuen nostoa. Asumispuolella olemme esittäneet yleisen asumistuen parantamista ja eläkkeensaajien asumistuen korottamista. Kaikkein pienituloisimpia eläkkeensaajia, työttömiä ja opiskelijoita auttaisi esityksemme kunnallisveron perusvähennyksen kaksinkertaistamisesta.

Kaikki nämä sisältyvät vaihtoehtobudjettiimme, joka on tasapainotettu menojen ja tulojen suhteen. Näin ollen velkaa emme ottaisi sen enempää kuin hallituskaan, mutta arvovalintoja tekisimme toisin. Vähemmän hyväosaisten veronkevennyksiä, ja enemmän satsauksia vanhusten ja lasten palveluihin sekä pienituloisimpien aseman parantamiseen.

Valitettavasti olemme eduskunnassa äänestykset hävinneet ja jäljet näkyvät: palveluja karsitaan kunnissa, nuorisotyöttömyys on kohonnut huolestuttaviin lukemiin ja köyhiä on jo 100 000 enemmän kuin tämän hallituskauden alussa.

Olemme esittäneet pääomaveron korottamista ja muuttamista progressiiviseksi. Tämä vastaisi hallituspuolueiden itse itselleenkin esittämiin vaatimuksiin ”hyväosaisten lamatalkoista”, jotka valitettavasti toistaiseksi ovat jääneet vain puheiden tasolle. Tekoja odotetaan. Niitä tarvitaan nyt, eikä vasta 14 kuukauden kuluttua vaalien jälkeen.

SDP:n varapuheenjohtajat

Maria Guzenina-Richardson

Pia Viitanen

(julkaistu mielipidekirjoituksena Aamulehdessä helmikuussa 2010)