Työharjoittelussa Turtolassa

Kolumnit

Viime kesän ehdottomia kohokohtia oli, kun sain olla “työharjoittelussa” Koukkuniemen vanhainkodissa ja Turtolan päiväkodissa. Halusin tutustua näihin yhteiskunnan kannalta aivan olennaisiin pikku-ihmisten ja senioriväen palveluihin mahdollisimman läheltä. Ja niinpä sitten päiväkotiharjoittelun osalta sovimme Tervon Annen kanssa, että viettäisin pari päivää töissä Turtolassa.

Täytyy sanoa, että olipa hieno kokemus – ja opettavainen. Työharjoittelun myötä sain rautaisannoksen hoitotyön vaativaa ja arvokasta arkea, tietoa tuli palvelujen laadusta ja vielä “kaupan päälle” minulla oli suuri ilo tutustua mitä viehättävimpiin pikkupirpanoihin.

Ja aikamoista menoahan se näytti olevan se normaali päivä päiväkodissa. Milloin puetaan, milloin riisutaan, milloin mennään ottamaan päivänokoset ja milloin maiskutellaan keittiön antimia. Myös leikit vaikuttivat kivoilta: leikimme muun muassa kukon ja kanan varpaidenpesua ja arvuuttelimme pukin sarvien määrää. Askartelussa syntyi mitä hienoimpia taidonnäytteitä ja lasten päikkykansiot olivat mielenkiintoista luettavaa – monet lapset esittelivät minulle ylpeinä niihin kerääntyneitä kuvia, piirustuksia ja kertomuksia.

Noiden parin päivän aikana paitsi ihastuin Turtolan lapsiin, sain myös vahvistuksen käsitykselleni siitä, kuinka tärkeää lasten parissa tehty työ on ja kuinka hienosti alan ammattilaiset asiansa osaavat. Tarvitaan kärsivällisyyttä, paljon psykologiaa ja varmaan aika usein tuntuu, ettei
myöskään muutama käsi lisää olisi pahitteeksi. Ja vastuu on iso, onhan kyse niin lapsen turvallisesta arjesta kuin siitäkin, että lapsi saisi
mahdollisimman hyviä eväitä tulevaa elämäänsä ajatellen.

On hyvin tärkeää, että meillä päättäjillä niin eduskunnassa kuin kuntien valtuustoissakin on hyvä käsitys siitä, miten palvelut käytännössä toimivat. Millaista arkea eletään päiväkodeissa, sairaaloissa, kouluissa ja hoitolaitoksissa. Kokemuksena tällainen työharjoittelu on ehdottoman suositeltavaa meille kaikille.

Ja terveisiä on tietenkin tärkeää saada eduskuntaan ja valtuustoon. Päivähoitoväki on ollut hienolla tavalla tässä aktiivinen. Olen usein kuullut
terveisiä ajankohtaisista asioista eduskunnassa ja niitähän meillä riittää. Parhaillaan esimerkiksi on lausuntokierroksella päivähoidon maksujen uudistaminen. Vielä asia ei ole eduskunnassa eikä siitä ole vielä olemassa edes hallituksen esitystä, ja juuri nyt on oikea vaihe sanoa mielipiteitä tämän suhteen. Eli ottakaa ihmeessä yhteyttä niin tämän kuin muidenkin asioiden osalta aina, kun siltä tuntuu.

Olen ollut kansanedustajana jo aika pitkään. Niinpä matkan varrelle on mahtunut useita kivoja käyntejä eri päiväkodeissa. Ja niinhän se on, että lasten suusta kuulee sen totuuden. Muutama vuosi sitten Vellamon vuoropäiväkodissa vieraillessani taisi tulla lapsen suusta se suurin totuus haettaessa määritelmää kansanedustajalle: kansanedustaja voi olla joko ihminen tai eläin!

Suurkiitos Turtolan väelle mielenkiintoisista päivistä ja hyvästä opastuksesta hoitotyön arkeen.

(julkaistu Tampereen lastentarhanopettajien Litta-lehdessä tammikuussa 2006)