Työllisyys ja ympäristö käsi kädessä

Kolumnit

Syksy on kulunut ennätystahtia eduskunnassa. Työpäivät ovat olleet pitkiä, aamusta iltaan ja usein vielä kotonakin yötyönä paperihommien purkua ja muuta sen sellaista. Yhtenä päivänä tässä huokasinkin, että jopas on nykyään, kun politiikkaa tehdään kun herätään, jatketaan iltaan, nukutaan kuusi tuntia ja taas jatketaan. Ja niihin kuuteen nukkumistuntiinkin on mahtunut jo tovi “työuniakin”, joissa olen mm. nähnyt mitä omaperäisimpiä “ennusteita” presidentinvaalien tuloksista.

No, kyllä tämä tästä, kunhan muistaa välillä miettiä muutakin kuin poliittisia asioita. Onneksi joulu lähestyy ja mieheni, joka on ikuinen lapsi, alkaa jo höpötellä lahjatoiveistaan. Ja uusi Harry Potter elokuvakin on tullut. Se on pakko päästä katsomaan!

***

Vielä ennen joulua eduskunnassa käydään laajaa keskustelua ilmasto- ja energia-asioista, nyt kun hallituksen asiaa koskeva selonteko on valmistunut.

Asia on iso ja merkittävä. Päästöjä on hillittävä ja ympäristöstä pidettävä huolta niin, että voimme olla varmoja, että puhdasta ilmaa, vettä ja ruokaa riittää myös lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Toimia tarvitaan uusiutuvan energian käytön edistämiseksi sähköntuotannossa, lämmityksessä ja liikenteessä. Tarvitaan malleja, joissa jokaiselle veroeurolle saadaan mahdollisimman hyvä ympäristövastine. Niinpä esimerkiksi vielä selvitettävänä on, miten parhaiten voimme edistää siirtymistä mm. pelletti- ja maalämpöratkaisuihin tai miten edistämme biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä.

Ainahan meillä sanotaan, että tarvitsemme “uusia nokioita”. Niitä löytyy meillä ympäristöosaamisemme kautta, kun vain sen huomaamme. Suomella on jo nyt korkeatasoista osaamista ympäristöteknologiassa, mutta mm. sen viennin onnistumisessa on parantamisen varaa. Esimerkiksi pienet ympäristöteknologiayritykset tarvitsevat tukea tässä ja yleisestikin kaupallistamisen ja markkinoinnin kehittämisessä. Mahdollisuuksia on vaikka mihin: ympäristöteknologian maailman markkinat kasvavat kymmenen prosenttia vuodessa.

Ja mikä parasta tässä: samalla kun erilaisilla ympäristöpoliittisilla ohjauskeinoilla ja kannustimilla saamme parempaa ympäristöä, edistämme myös kilpailukykyämme. Eli ympäristö ja työllisyys voivat kulkea käsi kädessä, eikä niiden tarvitse aina olla vastakkaisia, niin kuin joskus vielä vuosikymmen sitten tupattiin uskoa.

Uskon, että eduskunta tulee käsittelemään selontekoa hyvin perusteellisesti ja toivon, että tässä käsittelyssä kykenemme katsomaan pitkälle tulevaisuuteen kokonaisvaltaisesti.

***

Tänään Hervannan seudun työttömät juhlivat kymmenvuotispäiviään. Onnea. Toiminta yhdistyksessä on ollut aktiivista.

Työttömyys on edelleen tämän päivän suurin ongelma meillä, kaikki tiedämme sen kielteiset vaikutukset ihmisen arkeen taloushuolien ja turhautumisen kautta. On selvää, että tuntuu suurelta vääryydeltä, jos tie työelämään on tukossa, milloin olet liian “vanha”, milloin osaat “vääriä asioita”.

Ensi vuoden budjetissa on paljon toimia, joilla helpotetaan työttömyyttä. Hieno asia on, että nuorisotakuu vakiinnutetaan. Se tarkoittaa, että jokaiselle nuorelle taataan työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka.

Myös ikääntyvien työllisyyttä halutaan tukea sosiaaliturvamaksujen alennuksella, joka palkitsee sellaisia työnantajia, jotka eivät saneeraa ikääntyneenpää väkeään ulos kortistoon, vaan haluaa arvostaa eri-ikäisten ihmisten osaamista. Myös aikuiskoulutusta edistetään ja näin päivitetään osaamistamme muuttuvassa maailmassa.

Näiden lisäksi budjetissa on aika isokin joukko myös muita työllisyyttä tukevia uudistuksia, joten toivotaan niiden auttavan. Nythän työllisyys noin yleisesti on parantunut ihan hyvällä tavalla, yli 30 000 hengen vuosivauhdilla. Mutta niin kauan, kun työttömyyttä meillä on, on meillä myös urakkaa jäljellä.

(julkaistu kolumnina Hervannan Sanomissa 23.11.2005)