Vaihtoehtoja on

Kolumnit

Syksyn aluksi saimme taas kuulla huonoja uutisia puunjalostusteollisuudesta. Myös Etelä-Pirkanmaa sai niistä osansa; Valkeakosken Tervasaaren tehtailta uhataan poistaa 150 työpaikkaa.

Joskus todella suututtaa tämä nykyajan maailmanhenki. Tuijotetaan kvartaaleja ja samaan aikaan ihmisiä – perheenisiä ja -äitejä saneerataan ulos työpaikoiltaan. Minusta tuntuu, että on koittanut aika, jolloin ihmiset enemmän ja enemmän kysyvät, missä on isojen yritysten yhteiskuntavastuu tämänkaltaisissa tilanteissa.

Myös hallituksen on kannettava vastuunsa tässä. SDP:ssä vaadimme jo vuosi sitten voimakkaita toimia ja suunnitelmaa suomalaisen metsäteollisuuden pelastamiseksi. Nyt hallituksen passiivisuus mm. puutulliasiassa kostautuu nyt ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella.

On käsittämätöntä, että hallitus on karsinut ensi vuoden budjettiesityksessään työllisyysmäärärahoja, vaikka se on itsekin ennustanut rakennemuutoksen jatkuvan metsäteollisuudessa. Nyt niitä rahoja tarvitaan kipeästi, samoin tarvitaan tukea rakennemuutosaluille, millainen Etelä-Pirkanmaakin on. Tarvitaan mm. jatkoa Kylmäkosken vankilan laajennukselle, mikä valitettavasti
laitettiin jäihin vaalien jälkeen, kun uusi hallitus päätti omista painotuksistaan. Ikävää on, että edellisen hallituksen demariministerien eteenpäin laittama hanke on pysähtynyt, sen eteen tehtiin pari vuotta sitten iso työ. Toivon, että hallitus ymmärtää tässä tilanteessa harkita uudelleen linjaansa.

Nyt on tärkeää, että käynnistetyille yhteistoimintaneuvotteluille annetaan todellinen mahdollisuus. Ihmisten hätään on suhtauduttava vakavasti ja yhteiskunnan on osoitettava kaikki mahdollinen tuki näiden ihmisten auttamiseksi.

***

Tämä syksy on kunnallisvaalisyksy. Kunnissa päätettävät asiat ovat ihmisten arjen sujumisen ja turvallisuuden kannalta niitä tärkeimpiä. Uskon, että ihmiset innostuvat vaaleista, jos puolueet onnistuvat kertomaan selkeästi oman vaihtoehtonsa siitä, miten kuntalaisten asiaa tulisi hoitaa.

Iso kysymys kunnallisvaaleissakin on, miten turvata jokaiselle vanhukselle arvokas vanhuus, hyvä hoiva ja se, ettei vanhuksia jätetä yksin. Aikaa ja huolenpitoa – niitä täytyy löytyä. Jotta tämä olisi kunnissa mahdollista hoitaa, tarvitaan valtiolta lisää voimavaroja. SDP on esittänyt omat vaihtoehtonsa valtion ensi vuoden budjetiksi. Siinä satsataan palveluihin, kuten terveydenhoitoon, vanhusten hoivaan ja lasten palveluihin. Kuntalaisten arjen kannalta näihin niin tärkeisiin palveluihin satsataan enemmän ja suurituloisten veronkevennyksiin vähemmän kuin mitä hallitus esittää.

SDP:ssä olemme myös pohtineet paljon sitä, miten yhteiskunnassa voitaisiin lisätä henkistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä: välittää toinen toisistamme enemmän. Olemme esittäneet yhteisöllisyyspäivää. Sellaista käytäntöä, että jokaisella olisi mahdollisuus käyttää yksi työpäivä johonkin yhteiseen hyvään: esimerkiksi siihen, että pitäisimme seuraa yksinäiselle vanhukselle.

Toinen suuri kysymys, johon jokaisen puolueen tulisi selkeästi ottaa kantaa, ovat julkiset terveyspalvelut: laitetaanko terveyskeskukset laaturemonttiin, kuten olemme SDP:ssä esittäneet vai yksityistetäänkö sairaalatoimintoja, kuten Keskustan ministeri Liisa Hyssälä ihmetyksekseni esitti.

Entä miten ehdokkaat näkevät päivähoidon tulevaisuuden. Tehdäänkö niin, että kohtuullistetaan perheiden maksuja ja asetetaan tavoitteeksi, että pikkuhiljaa myös päivähoito, varhaiskasvatus, voisi peruskoulun tavoin olla maksutonta. Vai hyväksytäänkö päivähoitomaksujen korotus, joka jo alle keskituloisilla perheillä valitettavasti on ollut arkea maan hallituksen viime keväisten päätösten johdosta. Kunnallisten palvelumaksujen korotukset ovat valitettavasti olleet kylmää kyytiä monelle eläkkeensaajalle, työttömälle, pitkäaikaissairaalle ja keskituloisille lapsiperheille.

Vaalit kannattaa jokaisen hyödyntää tutkimalla tarjottuja vaihtoehtoja – niitä vaihtoehtoja nimittäin on.

Eduskunnassa olemme laatineet SDP:n oman vaihtoehdon budjetiksi ja kunnissa demarit ovat esittäneet omat ohjelmansa. Nämä asetamme mieluusti kuntalaisten arvioitavaksi. Toivomme vuorovaikutusta ja meihin voi ottaa yhteyttä aina, kun siltä tuntuu. Yritetään yhdessä laittaa asiat paremmalle tolalle.

Hehkumme intoa ja reilua meininkiä. Demokratia on iloinen asia.

(julkaistu Kylmäkosken demareiden lehdessä syyskuussa 2008)