Vaippoja, ei raippoja

Kolumnit

Hervannan toimeentulotukijonot herättivät paljon keskustelua jokin aika sitten. Monet huolestuneet hervantalaiset olivat minuunkin asiasta yhteydessä. Jonotusajat olivat venyneet kohtuuttoman pitkiksi. Pienen lapsen äidillä saattoi olla jopa kuukaudenkin odottelu edessään.

Tällainen tilanne ei ole missään mielessä hyväksyttävä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö ja eduskunnan oikeusasiamies ovat linjanneet, että lain tarkoittama kohtuullinen käsittelyaika toimeentulotuessa on yksi viikko.

Me hervantalaiset demarivaltuutetut jätimme aloitteen asian korjaamiseksi ja olinkin hyvin iloinen, kun tilanteeseen saatiin ensiapua ja kaksi uutta etuuskäsittelijää Hervantaan. Tämä on tosi tärkeää, sillä on täysin epäinhimillistä odotuttaa ihmisiä viikkotolkulla, kun kyse on yhteiskunnan viimekäden avusta.

Kohtuullisen varakkaalla, kasvavalla kaupungilla täytyy olla rahaa auttaa ajoissa niitä, jotka sitä tarvitsevat. Vanha, muttei yhtään vanhentunut sanontahan sanoo, että yhteiskunnan sivistyneisyyden merkki on se, miten hyvin se huolehtii heikompiosaisistaan. Näin on.

***

Edellä mainittuun viisaaseen ajatukseen yhtyen tuntuu käsittämättömältä, että uusi hallitus on suunnittelemassa niin sanotun nollamaksuluokan poistamista kaikkien pienituloisimpien perheiden päivähoidosta. Se tietää vaikeuksia monelle yksinhuoltajalle, pätkätyöläiselle ja pienituloiselle perheelle. Yksinhuoltajille luvattu kymmenen euron lisä saattaakin huveta useammalla kymmenellä eurolla nousevaan päivähoitomaksuun.

Tämä ei voi olla oikein, ja sen ovat todenneet myös monet äidit ja isät sekä lasten asioiden kanssa tekemisissä olevat kansalaisjärjestöt. Huolestuneita viestejä on tullut eduskuntaan paljon ja olipa talon edustalla jo mielenosoituskin asiasta. Eräässä kyltissä aika osuvasti kiteytettiin: “vauva tarvitsee vaippoja, ei hallituksen raippoja”.

Toivon, että tätä aikomusta vielä tosissaan harkitaan hallituspuolueissa. Asiaa ei olla vielä lopullisesti päätetty, joten nyt olisi hyvä aika ilmoittaa, että aiottu maksu oli virhearvio, ja suunnitelmat perutaan. Tätä ei ainakaan toistaiseksi ole tehty, vaan valmistelua jatketaan.

Ei ole mikään puolustus, että samaan aikaan muidenkin lapsiperheiden päivähoitomaksuja korotetaan. Se on huono asia sekin. Näin ollen kaikki lapsiperheet, joilla lapsi päivähoidossa on, saavat varautua muutamien kymmenien eurojen korotuksiin. Monessa tapauksessa myös kolmannesta lapsesta luvattu kymmenen euron korotus lapsilisään tulee myös siis uppoamaan kohoaviin maksuihin.

***

Eduskunta on viime viikot puinut tätä ja montaa muutakin kysymystä, kun käsittelyssä on ollut valtiontalouden kehykset seuraavalle neljälle vuodelle. Kyseessä on linjaus siitä, kuinka paljon rahaa tullaan pistämään koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon, liikenteeseen ja muihin tärkeisiin kohteisiin tulevina vuosina.

Kokonaisuus on laaja ja tähän tullaan palamaan vielä monesti, seuraavan kerran astetta konkreettisemmin syksyllä, kun eduskunnalle annetaan ensi vuoden talousarvio.

Näin tamperelaisittain harmittaa, kun jo ensi vuodelle suunniteltua isojen kaupunkien joukkoliikennetukea esitetään alkavaksi vasta vuonna 2010 ja siihen ajateltu määrärahakin on ainakin vielä tässä kehysvaiheessa kovin niukka. Meille Tampereelle tämä tuki tulisi tarpeeseen. Se auttaisi pääsemään valtuustoryhmäni asettamaan tavoitteeseen bussilippujen hintojen alentamisesta.

Mutta työ jatkuu siis. Nyt on taas Suomen suvi käsillä ja eduskunta jää kesätauolle juhannuksena. Lomani vietän pääasiassa kotoisassa Hervannassa, joten koputtakaa olkapäähän, jos on terveisiä ja satutaan Hervannan raiteilla tapaamaan.

(julkaistu kolumnina Hervannan Sanomissa kesäkuussa 2007)