SDP:n ryhmäpuhe valtioneuvoston kehyssuunnitelman käsittelyistunnossa

Puheet

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017—2020

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 22.6.2016

kansanedustaja Pia Viitanen

Arvoisa puhemies,

Budjetin palautekeskustelussa siteerasin professori, kirjailija Merete Mazzarellaa: ”työ ja rakkaus ovat ainoat todelliset asiat elämässä, eikä ole hyvä jos toinen puuttuu.”

Kuultuani hallituksen kehyslinjauksen alan epäillä, että tämä hallitus on sittenkin lähinnä rakkauden hallitus; ei hallitus ainakaan työtä pidä tärkeänä, sillä kehyksestä ei työllistävää linjaa löydy.

Hallitus puhuu hennosta puolen prosentin talouskasvusta kuin merkkinä oman työnsä hedelmistä. Mutta kun ei itse tee mitään, ei voi mitään odottaakaan: ollaan markkinavoimien armoilla: lastuna laineilla.

Joku sentään tekee jotain: kiittäkäämme osuuspankkeja ja pääjohtaja Reijo Karhista. Osuuspankkien lainojen lyhennysvapaa on ollut viime vuonna vaikuttavampi työllisyystoimi kuin hallituksen kaikki askareet yhteensä. Lyhennysvapaiden arvioitu kansantuotteen kasvuvaikutus on 0,4 prosenttia.

Pääministeri Sipilä sanoi kehyksen julkistaessaan, että jatkossa hallitus keskittyy työllisyyteen. Siis vuoden vallassa oltuaan hallitus ilmoittaa tekevänsä jotain.

– Hitaita ovat herrojen kiireet, sanoo suomalainen sananlasku.

Pääministeri kertoi, että työllisyystoimia tehdään elokuun budjettiriihessä. Siis vasta elokuussa.

Kuitenkin työttömänä on 332 100 ihmistä. Ja kun katsotaan todellinen työtä vailla olevien joukko, ollaan kohta puolessa miljoonassa.

Mitä tekee valtiovarainvaliokunta kehystä käsitellessään? Pitää oikein hieraista silmiään mietintöä lukiessaan. Hallituspuolueiden kansanedustajat päätyvät päätä huimaavan johtopäätökseen:

”Eduskunnalla ei ole huomautettavaa selonteon johdosta.”  Ei ole huomautettavaa?

Vuoret järisevät – ja syntyy – hiiri.

Syksyllä eduskunta vielä velvoitti hallitusta katsomaan määrätietoisesti työllisyyden perään ja kiinnittämään vakavaa huomiota sosiaalisiin ongelmiin syrjäytymiskehityksen pysäyttämiseksi.

Tämän jälkeen hallitus on uudessa kehyksessä jättänyt työllisyystoimet pois ja leikannut perusturvasta – siis perusturvasta! – 200 miljoonaa euroa.

Leikkausten kohteena mm. Vähimmäispäivärahat, kansaneläkkeet, takuueläkkeet, rintamalisä, kotihoidon tuki, vammaistuki, työmarkkinatuki, asumistuki ja lapsilisät.

Ja hallituspuolueet eduskunnassa päätyvät järisyttävään johtopäätökseen: ei ole huomautettavaa!

Luulenpa, että Mazzarellalla olisi huomautettavaa. Luulen, että puolella miljoonalla työtä vailla olevalla suomalaisella on huomautettavaa.

Arvelen, että isolla joukolla lapsiperheitä on huomautettavaa, kun hallitus näyttää peruuttavan muutaman viikon takaisen lupauksensa peruuttaa päivähoitomaksujen korotuksen.

Uskon, että huomautettavaa on myös eläkkeensaajilla, joiden verotus eriarvoistettiin suhteessa palkansaajiin vastoin vaalien alla annettuja lupauksia.

Arvoisa ministeri Orpo. Voitteko luvata, että korjaatte kokoomuksen petetyn lupauksen ja saatatte eläkkeensaajien verotuksen tasa-arvoiseksi palkansaajiin nähden? Ja lunastatteko lupauksen jättää päivähoitomaksujen korotukset toteuttamatta?

Nyt ollaan siinä, mistä Sosialidemokraatit varoittivat jo vuosi sitten: Jos työllisyyteen ei panosteta, eivät verotulot kasva. Ja sen seurauksena velkaantuminen ei taitu, vaan kääntyy kasvuun.

Valiokunta kirjaa tapahtuneet tosiasiat. Tänä vuonna hallitus ottaa velkaa 5,6 miljardia. Se on enemmän kuin viime vuonna. Ensi vuonna velkaa otetaan 5,8 miljardia – enemmän kuin tänä vuonna.

Velkaantuminen siis lisääntyy – ei vähene, arvoisa kokoomus.

Kokoomus luulee, että velkaantumisen saa laskemaan puhumalla velkaantumisesta ja sen vaaroista. Lukekaa oma kehysmietintönne, niin huomaatte, ettei velka puhumalla vähene.

Sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa tartuttiin myös tulopuoleen, mm rahoitusveron ja suurten perintöjen veron avulla. Näin velkaantumisessa pysyttäisiin laskevalla uralla.

Työllisyyteen pitää tarttua heti – tässä ja nyt. Siksi olemme esittäneet – moneen kertaan – konkreettisia toimia työllisyyden tukemiseksi.

Lähetekeskustelussa eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Antti Lindtman esitti viiden kohdan listan.

Esitimme emu-puskureiden käyttöönottoa, ensimmäisen työntekijän palkkaamisen verovähennystä yrittäjille, investointeja koulujen ja päiväkotien kuntoon laittamiseksi ja kotien rakentamiseksi, työllisyysmäärärahoista huolehtimista sekä kannustusta pankeille jatkaa lyhennysvapaitaan.

Olemme myös esittäneet mm. Rinteen työllistymisseteliä ja täsmätoimia viennin sekä yrittäjyyden tukemiseksi.

Esityksemme ovat edelleen käytettävissä.

Arvoisa puhemies,

Suomen suuntaa on käännettävä. Se vaatii tämän kehyksen hylkäämistä ja uuden työllistävän ja ihmisistä välittävän kehyksen laatimista.

Esitän, että eduskunta hyväksyy vastalauseiden 1,6,7 ja 8 mukaiset kannanotot.