Juupajoen Joulujahjamessut

Puheet

Hyvät Juupajokilaiset ja muut joulun odottajat

 

On ilo vierailla näillä perinteisillä, jo yli 30. kertaa järjestettävillä joululahjamessuilla pienessä ja pippurisessa Juupajoen kunnassa.

Joululahjojen ja herkkujen etsijät toivottavasti löytävät täältä etsimäänsä ja jokunen yllätyskin olisi toivottavaa.

 

Minusta on hienoa, että näillä joululahjamarkkinoilla korostetaan itse tekemistä ja käden taitoja. Kiitokset teille kaikille, jotka olette olleet tätä tapahtumaa järjestämässä monissa eri rooleissa.

 

Tutkaillessani ohjelmaa havaitsin, että näihin kahteen päivään liittyy myös erilaisten tunnustusten jakamisia. Mm. Vuoden teko, matematiikka-palkinto, tunnustus esimerkilliselle nuorelle ja ”Mistä tunnustat Juupajoen” –palkinto.

 

Lisäksi ohjelmaan kuuluu mm. Juupajoen teatterikerhon esiintyminen. Melkoisen monipuolisessa kulttuuritapahtumassa siis ollaan.

 

Olen kulttuuri- ja asuntoministerinä halunnut korostaa lähellä tapahtuvien asioiden merkitystä ja tärkeyttä. Liittyvätpä ne sitten lähiöiden kehittämiseen, kulttuurin saatavuuteen tai mahdollisuuteen osallistua rahapussin paksuudesta huolimatta. On tärkeää, että kulttuuri on kaikkien kansalaisten tavoitettavissa.

 

On hienoa, että Juupajoella korostuu käden taidot ja itse tekeminen. Käden taidoissa ja tekemisessä jumpataan samalla kaikkia aistejamme ja ajatteluamme.

 

Jo varhaiset pedagogit pitivät ihmisen ajattelutoiminnan kehittymisen

kannalta oleellisena erilaisten itsensä ilmaisemisen taitoja. Samalla kun teemme itse joitain käden taitoihin liittyviä asioita, käymme läpi monivaiheisen prosessin aina idean synnyttämisestä toteutussuunnitelmaan ja itse toteuttamiseen.

Jotkut tutkailevat ja ottavat opiksi muiden tekemisistä. Koko prosessin aikana arvioimme omaa tekemistämme ja valmistuttuaan kädentaitojemme tuotos tuo valmiiksi saattamisen iloa. Kun vielä asetamme nämä tekemämme asiat tarjolle, olemmekin käyneet läpi melkoisen prosessin.

 

Myös ihan tavallisessa elämässämme tarvitaan näitä, käden taitoihin ja tekemiseen liittyviä taitoja. Miten arvioimme kriittisesti omaa tekemistämme, ilmaisemme itseämme, toimimme muiden kanssa ja nautimme saavutuksistamme. Kulttuurissa ja yhteisöllisyydessäkin on kyse juuri tästä.

 

Juupajoen joululahjamessut mahdollistavat monenlaisia kohtaamisia, yhteisiä kokemuksia ja osallisuutta. Monet vapaaehtoiset ovat omissa porukoissaan valmistautuneet tilaisuuteen ja toteuttaneet käytännössä monissa juhlapuheissa käytettyä termiä; yhteisöllisyyttä.

 

Yhteisöllisyys on arkista toimintaa, jossa tehdään ja toimitaan porukalla. Yli 30-vuotinen historia Juupajoen joululahjamessujen osalta osoittaa, että tälle yhteisöllisyydelle ja monipuoliselle tekemiselle on aitoa tarvetta.

 

Paikkakunnalla yhteisvoimin järjestettävät tapahtumat luovat omalta osaltaan viihtyisää elinympäristöä kuntalaisille sekä vahvistavat alueellista identiteettiä.

Tällaiset tapahtumat myös lisäävät alueen tai paikkakunnan tunnettuutta ja kiinnostavuutta.

Yhdessä onnistumisen kokemukset ja kiinnostavat elämykset luovat myönteistä kuvaa ja synnyttävät positiivista kierrettä kunnan toimintaan laajemminkin kuin vain yhden tapahtuman verran.

Nyt kokoonnumme Joulun odotuksen tunnelmissa.

 

Joulun aikaan on ympäri maailmaa järjestetty jo tuhansia vuosia sitten erilaisia tapahtumia. Joulun aikaan sijoittuu meillä talvipäivän seisaus, jolloin vietämme vuoden lyhyintä päivää. Joulun jälkeen päivä alkaa pikku hiljaa voittaa tilaa yöltä. Joulu on myös valon juhlaa pimeyden keskellä. Me koristelemme erilaisilla valoilla kotejamme, pihojamme ja katujamme. Kynttilöitäkin poltetaan enemmän kuin koskaan.

 

Minulle Joulu on aina merkinnyt pysähtymistä kiireen keskellä. Tätä kuvaa hyvin seuraava jouluruno:

Kiire ja juoksu.

Ainainen hoppu,

nyt se on loppu!

Seisahdu hetkeksi, lopeta touhu,

luoksesi saapuu oikea joulu.

 

Jouluun valmistautuessa monella meistä tuppaa olemaan kiirettä. Kiireen keskellä on kuitenkin hyvä pohtia aikaa ja sen käyttöä. Joulu korostaa yhteistä aikaa ja ajan antamista muille. Tätä saisi olla paljon enemmän myös joulujen välisenä aikana.

Antamiseen liittyy myös ajatus lähimmäisistä. Toivottavasti tänäkin jouluna ajattelemme ja toimimme niin, että mahdollisimman monilla olisi mahdollisuus viettää Joulua.

 

Lopuksi haluan toivottaa teille kaikille sopivasti kiirettä jouluvalmisteluissanne ja toivottavasti itse tehdyt leivonnaiset ja käsin tehdyt joululahjat löytyvät täältä tänään.

Kiitokset vielä kerran tämän kulttuuritapahtuman järjestäjille! Hyvää Joulun odotusta teille kaikille!

 

Lopuksi pari vinkkiä:

Mitä joululahjaksi?

–          Mitä toivot lahjaksi?

–          Kynttilän lempeän valon.

–          Mitä annat lahjaksi?

–          Piparkakkutalon.

 

–          Mitä toivot lahjaksi?

–          Hyasintin tuoksun?

–          Mitä annat lahjaksi?

–          Lopetan turhan juoksun.

–          Mitä toivot lahjaksi?

–          Maiseman lumisen taulun.

–          Mitä annat lahjaksi?

–          Kauneimman joululaulun.

 

–          Mitä toivot lahjaksi?

–          Ystävyyden taikaa.

–          Mitä annat lahjaksi?

–          Ystävälle aikaa.

 

Kiitos !