Sibelius juhlavuoden avajaiset

Puheet

Verkatehdas 17.1.2015, Hämeenlinna

 

Arvoisat juhlavieraat, hyvät hämeenlinnalaiset

Tuskin monellakaan kansakunnalla on kulttuurihenkilöä, joka olisi vaikuttanut oman kansansa henkiseen heräämiseen ja kehitykseen niin monella tasolla ja tavalla kuin kansallissäveltäjämme Jean Sibelius.

Tänä vuonna juhlimme säveltäjämestarimme 150-vuotisjuhlavuotta ja hyvästä syystä. Jean Sibelius on ollut maamme kulttuurinen ”kestobrändi” jo ainakin 120 vuoden ajan. Voimme löytää runsaasti kosketuspintaa ja tarttumiskohtia Sibeliuksen musiikista, ja peilata siihen omaa todellisuuttamme ja tarinaamme. Monet hänen sävellyksistään luotaavat sielunmaisemaamme hyvin syvältä. Se on salaperäisellä tavalla meille tuttua, ja sen takia niin rakastettua.

Vaikka Hämeessä ollaankin, niin tällä kerralla ei oltu Hämeen hitaimpia, kun hämeenlinnalaiset ottivat yhteyttä opetus- ja kulttuuriministeriöön ja kertoivat, että kansallissäveltäjän juhlavuosi lähestyy ja siihen pitäisi valmistautua. Ministeriön nimeämä projektiryhmä lähtikin ponnekkaasti ministeri Lauri Tarastin johdolla herättelemään kulttuuritoimijoita Suomessa ja erityisesti ympäri maapalloa iskevällä idealla: soittakaa Sibeliusta! Tämän innostustyön käsikassaraksi ja juhlavuosihankkeen kansalliseksi ja kansainväliseksi koordinaattoriksi ministeriö nimesi Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön. Tänään voimme todeta, että työ on tuottanut tulosta, kun tiedossa on pitkälle toista tuhatta Sibelius-nimikkeistä konserttia ja tapahtumaa ympäri maailmaa.

Ministeriöstä myönsimme lisäksi kahtena vuonna tukea juhlavuonna toteutettavien valtakunnallisesti tai kansainvälisesti merkittävien Sibelius-aiheisten tapahtumien järjestämiseen. Tukea myönnettiin yhteensä 37 hakijalle, joiden toteuttamien hankkeiden kirjo on ilahduttavan laaja. Tiedossa on konserttien ja kilpailujen lisäksi niin multimediaesitystä, dokumenttielokuvaa, sosiaaliseen mediaan suunnattuja sisältöjä kuin näyttelyäkin. Näistä, ja paljon muista elämyksistä pääsemme nauttimaan tämän vuoden aikana!

Juhlittaessa säveltäjämestarin syntymän 150-vuotis juhlaa on tärkeää, että myös lapset ja nuoret saavat kokea suuren kulttuurielämyksen säveltäjämestarimme elämäntyön ja elämän

valottamisen kautta. Lapset ja nuoret päiväkodeista toisen asteen opiskelijoihin ovat tällä Hämeenlinnassa saaneet suuren Sibelius-elämyksen SIBoppi hankkeen kautta. Myös Hämeen ammattikorkeakoulu on vahvasti mukana toteuttamassa juhlavuotta.

Tuntuukin siltä, että koko Hämeenlinna on herännyt juhlimaan suurta poikaansa. Täällä on konsertteja, tapahtumia, luentoja oheistapahtumia ja tuotteita, siis vaikka mitä. Näin pitääkin olla. Viettihän nuori Janne täällä lapsuutensa ja nuoruutensa ensimmäiset 20 vuotta ja monet hänen sävellystensä alkuidut ja aihiot syntyivät näissä Vanajaveden ja lähimetsien maisemissa.

 

Vaikka säveltäjämestarin syntymäkaupungissa juhlitaan tänä merkkivuonna todella runsaasti ja innokkaasti, ei muun Suomen tarvitse olla huolissaan: Sibeliuksesta riittää sisältöä ja tarinoita kaikille. Omassa synnyinkaupungissani Tampereellakin on omat Sibelius-tarinansa. Mestarin sävellystyön tukija, ymmärtäjä, hyvä ystävä ja Finlandian nimen keksijä Axel Carpelan asui Hämeenpuistossa. Kerran Aino-rouvan ihmetellessä miksi herraa ei kuulu kotiin Tampereelta niin mestarin pätevä vastaus kuului, olen myöhästynyt junista.

 

Hyvät kuulijat,

Sibeliuksen poikkeuksellisen syvä taiteilijuus on kansainvälisesti vahvasti tunnustettu. Sibelius150-juhlavuosi on Unescon yleiskokouksen päätöksellä hyväksytty Unescon arvovaltaiselle jäsenmaiden merkkivuosilistalle.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco tukee maailmanlaajuisesti merkittäviin historiallisiin tapahtumiin tai henkilöihin liittyviä merkkivuosia, joilla on ihmiskunnalle universaalia merkitystä, ja jotka liittyvät Unescon perustehtävään edistää rauhaa, kestävää kehitystä ja kulttuurienvälistä dialogia mm. koulutuksen ja kulttuurin kautta.

Eila Hiltusen vuonna 1964 suunnittelema Sibelius-monumentin pienoismallikin koristaa Unescon päämajan sisäpihaa Pariisissa.

Sibeliuksesta on mistä ammentaa; moderni tieteellinen Sibelius-tutkimus on maailmanlaajuisesti hyvin suosittua ja kuudennessa kansainvälisessä Jean Sibelius – kongressissa kuullaan joulukuussa, mitä kaikkea kiinnostavaa on löydetty. Myös taiteellisesti luova-ajattelu ja jatkuva luovuus toteutuvat ensimmäisessä kansainvälisessä Jean Sibelius sävellyskilpailussa. Tulihan siihen ennätykselliset 639 kilpailuteosta.

 

Hyvä juhlayleisö,

Alkamassa on mitä vilkkain ja rikkain juhlavuosi. Kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia juhlavuoden järjestelyihin osallistuneita ja toivotan antoisaa ja innostavaa vuotta sekä voimia työhön, jota juhlavuoden toteutus tuo tullessaan!

Sibeliuksemme on juhlavuotensa ansainnut, juhlikaamme siis innolla ja riemulla niin Hämeenlinnassa, koko Suomessa, kuin ympäri maailmaa!