Viitanen: SDP:n ryhmäpuheenvuoro budjettikeskusteluun

Puheet
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 14.12.2015
kansanedustaja Pia Viitanen

Arvoisa puhemies

Professori, kirjailija Merete Mazzarella aloittaa kirjansa ainoat todelliset asiat seuraavalla ajatuksella: ‘työ ja rakkaus ovat ainoat todelliset asiat elämässä, eikä ole hyvä jos toinen niistä puuttuu’.

Puhemies,

Työhön ja työllisyyteen julkinen valta voi vaikuttaa.

Ja yksi asia tästä budjetista puuttuu – ja sen mukana kaikki. Se yksi on toimet työllisyyden hyväksi tässä ja nyt. Jos rakentaa savipellolle ilman kunnon perustuksia, ei vinksallaan olevaa rakennusta voi pitää yllätyksenä.

Eduskunta on syksyn aikana kuunnellut satoja asiantuntijoita budjetista. Koskaan en ole kuullut näin paljon kriittisiä kommentteja budjettiesityksen virallisten tavoitteiden ja todellisuuden välisestä ristiriidasta.

Nyt joutuu vakavasti kysymään, onko Suomi oikealla tiellä. Vai viekö Sipilän hallituksen markkinausko Suomea kohti suurempia tuloeroja ja yhteiskunnallisia levottomuuksia.

Työllisyysmäärärahoja leikataan rajusti. Koulutus, kansakuntamme lippulaiva, on Suomen historian suurimpien leikkausten kohteena. Kasvua ja työpaikkoja tukevat toimet loistavat poissaolollaan.

Hallitus puhuu pelastavansa Suomen tilapäisillä kärkihankkeilla. Mutta hallituksen todellinen kärkihanke on täysin kyseenalainen pakkolakipaketti, joka kurittaa tavallista palkansaajaa. Tuon paketin lahjakääre on mairea, mutta sisältö pahasti pilaantunut. Palkansaajan halpuuttaminen, tämä hallituksen väen vängällä ajama palkka-ale, vie pohjan maija meikäläisen arjelta ja samalla suomalaiselta osaamiselta ja yhteistyöltä – todellisilta vahvuuksiltamme.

Puhemies,

Perusporvarihallituksen puolueet – keskusta, perussuomalaiset, kokoomus – ovat koko syksyn puhuneet kuin samasta saarnastuolista velkaantumisen vaaroista. Edellinen hallitus kyllä hidasti vuotuisen velkaantumisen tahtia kahdeksasta miljardista viiteen. Nyt tikapuita lähdetään kapuamaan taas väärään suuntaan

 

Hallituksen budjetti ottaa enemmän velkaa kuin edeltäjänsä. Kuulitte aivan oikein: se ei ota vähemmän velkaa kuin tänä vuonna, vaan enemmän velkaa kuin tänä vuonna.

Tämä budjetti on petettyjen toiveiden ja unohdettujen vaalilupausten budjetti.

Keskusta petti puheensa kasvurahastoista, yhteistyöstä ja palkansaajan tasapuolisesta kohtelusta, kokoomus unohti eläkeläisväestön ja ”koulutuksesta ei leikata” – lupauksensa. Perussuomalaiset tekevät jopa Guinnessin ennätystenkirjan tasoisen suorituksen pettämällä likipitäen kaikki vaaleja edeltäneet puheensa.

Yhteisesti kaikki hallituspuolueet pettävät lupauksensa työllisyyteen satsaamisesta.

Kun työllisyyteen ei satsata, on Suomi heiveröisellä väärällä tiellä. Tämän tien päässä ovat lisäleikkaukset. Tästähän ministeri Stubb valtiovarainvaliokunnassa jo varoitteli viime viikolla.

Epäonnistuminen työllisyyspolitiikassa ja alijäämätavoitteen karkaaminen tarkoittaa uusia leikkauksia hyvinvointimenoihin – ehkä jo ensi kevään kehysriihessä.

Arvoisa puhemies,

Politiikassa – kuten elämässäkin – on aina vaihtoehtoja. Jotta kansalaiset voivat valita, olemme tehneet oman vaihtoehtoisen esityksen tälle kovalle oikeistolaiselle budjettilinjalle.

Sosialidemokraattien Suomessa yhteiskunta kantaa oman vastuunsa työllisyydestä. Siksi tuemme nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja yrittäjyyttä. Vaihtoehdossamme suurimmat satsaukset tehdään suoraan työllisyyteen ja kasvuun liittyviin toimiin.  Ottaisimme käyttöön ns. Rinteen työllistämismallin, tekisimme täsmätoimia viennin tukemiseksi ja yrittäjyyttä edistäisimme mm. ottamalla käyttöön ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen kohdistuvan verovähennyksen.

Homekoulujen korjaaminen, tärkeät tie- ja infrahankkeet pitää nyt laittaa liikkeelle. Tämä voidaan tehdä laittamalla taseet töihin. Kertaluontoisia hankkeita voidaan käynnistää kertaluonteisilla tuloilla.

Osaamiseen satsaisimme. Peruisimme Suomen tulevaisuudelle tuhoisat leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen. Haluamme antaa arvon sivistykselle, tieteelle ja niiden tekijöille. Me annamme arvon korkeasti koulutetuille dosenteille.

Olemme valmiita toimimaan tässä ja nyt. Siksi esitämme työeläkemaksujen väliaikaista alentamista ja EMU-puskureiden käyttöönottoa. Tämä alentaisi työnantajan työvoimakustannuksia sekä vahvistaisi kilpailukykyä. Tämä vahvistaisi myös palkansaajan ostovoimaa – ajankohtana, jossa työllisyytemme on ratkaisevassa määrin riippuvainen kotimarkkinoista.

Ja ennen kuin salin oikea laita – tämä markkinauskovaisten seurakunta perussuomalaisilla täydennettynä – ehtii tämänkin tuomita, niin kerron, että Elinkeinoelämän tutkimuslaitos antoi ajatukselle tukea. Samalla kun hekin esittivät kritiikkinsä hallituksen pakkolakipaketin toimivuudesta niin työllisyyden kun toimivan talouspolitiikan kannalta. Tähän saakka tätä tutkimuslaitosta ei ole voinut liiasta punaväristä syyttää, mutta ehkä hekin kuuluvat näihin ”kaiken maailman dosentteihin”, joiden neuvoista hallituksen mielestä ei kannata välittää.

Puhemies,

Työllisyyttä tukee myös oikeudenmukainen verotus. SDP:n vaihtoehdossa veroja kerätään maksukyvyn mukaan – ei sen mukaan kuinka hyvin veroja osaa vältellä. Käymme harmaan talouden kimppuun ja haluamme, että myös finanssisektori osallistuu yhteiskunnan toimintojen kustantamiseen.

Olemme valmiita tinkimään autoveron alennuksesta, se ei ole nyt ongelmistamme suurimpia. Sen sijaan verolinjamme antaa tavalliselle palkansaajaperheelle 150-300 euroa enemmän käteen ensi vuonna.

(tausta: 2400/kk työntekijäperhe 150, 3200/kk toimihenkilöperhe 300).

Ja nyt tulee yksi tärkeä linjaus lisää, kuunnelkaa tarkkaan ministeri Stubb ja kokoomus. Me haluamme, että vuosikymmenet suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa rakentanut eläkeläisväestö saa samat verokevennykset kuin palkansaajatkin. Verolinjauksemme tuo keskivertoeläkettä saavalle n. 250 euroa enemmän käteen.

(tausta. 1200/kk tienaavalle 250)

Ennen vaaleja te ministeri Stubb vielä sanoitte, että eläkeläisten ja työssä olevien yhtenäinen verokohtelu on teille perusfilosofiaa. Voisiko sanoa kunniakysymys. Ministeri Stubb, jos tämä on teille kunnia-asia, pyytäkää ryhmältänne erivapautta äänestää SDP:n eläkeläisiä koskevan lausuman puolesta.

Arvoisa puhemies.

Sleepy Sleepers kysyy vuoden -84 hittikappaleessaan Järkee vai ei. Vastaus on, että hallituksen työllisyys- ja talouslinjansa ei ole järkeä. Siksi se tulee muuttaa. Se tulee muuttaa sosialidemokraattien rakentavalla ohjelmalla: satsaamalla työllisyyteen, osaamiseen, oikeudenmukaisiin valintoihin ja yhteistyöhön. Se rakentaa sillan yli synkän virran – ja tuo Suomen työlinjalle.