”Arvoisat kuulijat…” – Outo tilanne eduskunnassa, Pia Viitanen ei muista vastaavaa uraltaan

Ajankohtaista, tiedotteet

Eduskunnan täysistunnossa koettiin eilen harvinainen tilanne. Istunnon loppupuolella käsiteltiin muiden veroasioiden jälkeen hallituksen esitystä laiksi yleisradioverosta.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen antoi puheenvuoron SDP:n kansanedustajalle Pia Viitaselle. ”Arvoisa puhemies!” Viitanen totesi niin kuin on tapana ja katsoi ympärilleen pitäen pienen tauon. ”Arvoisat kuulijat!” hän jatkoi poikkeuksellisesti.

Viitanen oli tehnyt havainnon, ettei salissa ollut muita kansanedustajia kuin hän.

– Huomasin puhuvani täysin tyhjälle salille. Ainoa kuulija kansanedustajista oli puhemies Mauri Pekkarinen. Ei se tietenkään asiaa haitannut, Viitanen kertoo.

– Tietenkin totesin tilanteen edellyttämällä tavalla, että arvoisa puhemies, arvoisat kuulijat. Siinä vaiheessa muutama sekunti piti olla naama perusilmeellä.

– Oli tärkeää korostaa Yleisradion merkitystä ja sitä, että parlamentaarinen työryhmä kaikkien puolueiden kesken on tehnyt yksimielisen näkemyksen. Mietintö on yksimielinen, mutta tuossa tapauksessa parlamentarismi olisi varmaan tarkoittanut minua ja Pekkarista, Viitanen nauraa.

Viitasen mukaan Pekkarisen kasvot olivat pysyneet erikoisessa tilanteessa peruslukemilla.

Ensi keväänä Viitaselle tulee täyteen 23 vuotta kansanedustajana eikä hän muista tilannetta, jossa kansanedustaja olisi puhunut salissa yksin.

Hakukoneen avulla vanhoista uutisista on kaivettavissa, että kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo on kokenut vastaavan tilanteen vuonna 2013.

– Absurdi fiilis! Pidin juuri puheen täysin tyhjälle salille! Vain puhemies oli seurana, Wallinheimo tviittasi tuolloin.

Mauri Pekkarinenkin kertoo, ettei hänellä ole muistikuvia siitä, että kansanedustaja olisi ollut yksin salissa käyttämässä puheenvuoroa.

– Jos me olisimme Pian kanssa kahdestaan saatu asiat hoidettua, olisi tullut hyvää jälkeä, Pekkarinen kehuu eduskunnan kuppilassa.

Pia Viitanen tunnetaan yhtenä ahkerimmista vaikuttajista ja keskustelijoista eduskunnassa.

Katso Viitasen puheenvuoro täysistunnon pöytäkirjasta tästä linkistä

Demokraatti 10112017