Demarileiristä kova ryöpytys: ”Ensin uhkailtiin pakkolakipaketilla – nyt pöytään on lyöty potkulaki”

Ajankohtaista, tiedotteet

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) linjaa, että hallituksen leikkausten kohdistumisesta heikompiosaisiin vahvistaa yhteiskunnan eriarvoisuutta.

-Hallitus kohdistaa leikkauksensa heikompiosaisiin. Ne osuvat kohtuuttomasti työttömiin, eläkkeensaajiin, opiskelijoihin. Lapsiperheiden verotus kiristyi tänä vuonna ja pientä kansaneläkettä ja työeläkettä saavat on jätetty oman onnensa nojaan, kun eläkkeitä on leikattu, hän sanoi vappupuheessaan Akaassa ja Ikaalisissa.

Viitasen mukaan on kuvaavaa, että samaan aikaan kun sosiaalietuuksia leikataan liki 700 miljoonalla, riittää hallituksella rahaa miljoonaperijöiden veronkevennyksiin, metsälahjavähennyksiin ja varakkaimpien veronkevennyksiin.

Viimeisin pettymys Viitaselle oli hallituksen kehysriihi, jossa jatkettiin sosiaalietuuksien indeksileikkauksia. Lisäksi hän näkee hallituksen toimissa suhteessa työelämään paluuta menneisyyteen.

–Ensin uhkailtiin surullisen kuuluisalla pakkolakipaketilla, siitä seurasivat lomarahojen leikkaukset ahkerilta julkisen sektorin työntekijöiltä: opettajilta, sairaanhoitajilta, poliiseilta, siivoojilta. Myös työttömyysturvaa leikattiin sekä kehiteltiin oikeudentuntoa loukkaava ns. ”aktiivimalli”. Leikkausmalli jossa ihmistä, joka ei aktiivisesta työnhausta huolimatta työllisty, rangaistaan työttömyysturvan leikkauksella, hän luetteli.

Viitanen muistuttaa, etteivät mainitut toimet vielä riittäneet.

–Nyt pöytään on lyöty nuorten perusteettomat pätkätyöt ja ns. ”potkulaki” eli irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 henkilön yrityksissä. On vaikea ymmärtää, miksi hallituksen mielestä on oikein, että nuoren ihmisen turva työmarkkinoilla olisi muita heikompi. Eikö juuri nuoria tulisi rohkaista itsenäiseen elämään ja antaa uskoa turvalliseen tulevaisuuteen, jotta perhe uskalletaan perustaa? Nyt nuoret ajetaan entistä laajemmin pätkätöiden epävarmaan maailmaan.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm nosti myös esiin 700 miljoonan euron leikkaukset. Hän kysyi omassa vappupuheessaan Raisiossa, miten on käynyt taloudelle, talouskasvulle ja huolenpidolla ja vastuunotolle Sipilän hallituksen kaudella.

–Hallituspuolueiden vaalilupausten mukaan ei leikata senttiäkään opiskelijoiden, lapsiperheiden, eläkeläisten ja muiden tuensaajien toimeentulosta. Näin he lupasivat. Tosiasia on, että sosiaaliturvaa tämä hallitus leikkasi yli 700 miljoonalla eurolla. Kehysriihessä eriarvoisuuden torjuntaan laitettiin 50 miljoonan euron laastari. Siis leikkaus 700 miljoonaa, panostus 50 miljoonaa.

Tällä kaudella hallitus on samalla suorittanut suurten perintöjen verotuksen keventäminen. On ollut varaa tehdä yrittäjävähennys, joka kohdistuu pääasiassa kahdelle suurituloisimmalle kymmenykselle. Koulutuksesta tämä hallitus on leikannut miljardin, hän kuvaili.

Rönnholmin mukaan Suomessa parhaillaan näkymä talouskasvu ei ole hallituksen ansiota, vaan talouskasvun moottori on lainattu maailmanmarkkinoilta.

–Sulka siitä ei yksinkertaisesti kuulu hallituksen hattuun, vaikka he kuinka sitä sinne sovittelisivat. Sinne se istuu yhtä huonosti kuin se omenan lippis melonille.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/247585-demariedustajalta-kova-ryopytys-ensin-uhkailtiin-pakkolakipaketilla-nyt-poytaan-lyoty