Hiljaisuus pahaenteistä – Viitanen perää hallitukselta toimia omakotitalojen energiatodistusasiassa.

Ajankohtaista, tiedotteet

Tiedote 30.6.2017

Hiljaisuus pahaenteistä – Viitanen perää hallitukselta toimia omakotitalojen energiatodistusasiassa.

Sdp:n kansanedustaja, ex-asuntoministeri Pia Viitanen haluaa hallitukselta selvityksen, onko se vienyt eteenpäin eduskunnan viime vaalikauden kannanottoa, jonka mukaan ns. vanhojen omakotitalojen energiatodistukset tulisivat vapaaehtoisiksi.

– Hallituksen hiljaisuus asian tiimoilta on pahaenteistä. Onko niin, ettei Sipilän hallitus ja ministeri Tiilikainen ole vienyt eteenpäin toimia turhan sääntelyn karsimiseksi? Kysymys on ajankohtainen, kun heinäkuun alussa energiatodistusvaatimus laajenee entisestään niin, että myös ennen vuotta 1980 rakennetut omakotitalot tulevat sen piiriin. Toimia olisi ollut tärkeää tehdä ennen tätä. Odotan hallitukselta selvitystä, missä asian kanssa mennään. Mitä hallitus on tehnyt ja mitä se aikoo tehdä asian suhteen?

Viime kaudella Omakotiliiton kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä Viitanen silloisena asuntoministerinä kirjelmöi asiasta EU:n komissiolle esittäen energiatodistusten muuttamista vapaaehtoiseksi vanhoissa omakotitaloissa. Vapaaehtoisuus sopii hyvin unionin henkeen turhan säännöstelyn karsimiseksi. Tuolloin ministeri Viitanen sai Unionilta lupauksen, että asiaa arvioidaan osana sääntelytaakan keventämistä ja koko direktiivin toimivuutta tarkastellaan vuonna 2017.

Eduskunta käsitteli viime kaudella kansalaisaloitteen omakotitalojen energiatodistuksista. Eduskunta päätöksessään yhtyi ministeri Viitasen kantaan ja edellytti toimia sekä energiatodistusten vaatimisen rajoittamisesta, että myös kansallisen lainsäädännön kehittämiseksi niin, että energiakertoimista aiheutuvat vertailtavuusongelmat poistetaan.

Asiasta valmistui viime vaalikaudella myös työryhmätyö, jonka tulokset oli tarkoitettu uuden hallituksen ohjelmatyöhön.

Nyt uusi hallitus on istunut asian päällä jo kaksi vuotta ja jatkotoimista asian suhteen ei ole kuultu mitään. Toimia olisi tarvittu, sillä nyt 1.7 energiatodistus tulee pakolliseksi entistä useammalle vanhalle omakotitalolle.

– Omakotiliiton kansalaisaloite lähti aidosta ja perustellusta huolesta liikkeelle. Eduskunta näki viisaasti asiaan sisältyvät ongelmat ja edellytti toimia. Hallituksen hiljaisuus asiassa on pahaenteistä ja tarkoittanee ilmeisesti sitä, ettei asialle olla tekemässä mitään vastoin hyvin laajan omakotiasukaskentän kantaa.

– Hallitus on isoon ääneen julistanut purkavansa turhaa säännöstelyä. Näiden ”normitalkoiden” hengessä luulisi olevan luonnollista, että eduskunnan edellyttämiä toimia omakotitalojen energiatodistusten suhteen edistettäisiin vahvasti ja aktiivisesti.

Näyttää kuitenkin valitettavasti siltä, ettei toimeen haluta tarttua. Mikä pahinta, nyt ollaan menty täysin päinvastaiseen suuntaan, kun energiatodistusvaatimus ulotettiin suurempiin autotalleihin tällä hallituskaudella, hämmästelee Viitanen.

Tilastokeskuksen vuoden 2016 tilaston mukaan omakotitaloissa asuu 2,67 miljoonaa suomalaista.

Lisätietoja:

Pia Viitanen

Kansanedustaja (sd.)

p. 050 511 3039