HUOLI VANHUS- JA VAMMAISPALVELUIDEN TULEVAISUUDESTA

Ajankohtaista, tiedotteet

Hallitus aikoo leikata 75 vuotta täyttäneiden vammaisten, muun muassa sokeiden, liikunta- ja kehitysvammaisten tukia. Ikärajaus tulisi muuttamaan esimerkiksi henkilökohtaisen avun, kuljetuspalvelut sekä palveluasumisen harkinnanvaraisiksi ja maksullisiksi. Tätä ratkaisua hallitus perustelee normien purkamisella ja samalla kunnille tavoitellaan 61 miljoonan euron säästöjä

On totta, että turhaa byrokratiaa on tarpeen karsia, mutta monet lait ja normit nimenomaan suojaavat heikommassa asemassa olevia, eli tällä ratkaisulla hallitus aikoo jälleen kurittaa juuri kaikkein heikompiosaisia.

Säästöjen aikaan saamiseksi hallitus siis muuttaa vammaisen iän perusteella vanhukseksi ja tämän jälkeen vammaiset joutuvat maksamaan siitä, että he tarvitsevat palveluja jotka ovat elintärkeitä arjesta selviytymiseksi. Monella vammaisella eläke on pieni, koska he eivät ole kyenneet kartuttamaan eläkettä vuosien varrella.

Ikääntyneet vaikeavammaiset jätetään tässä lakiuudistuksessa vammaispalvelujen ulkopuolelle, vanhuspalvelu- ja sosiaalihuoltolakien varaan. Palvelut riippuisivat tulevaisuudessa kunnan taloudesta ja päättäjien asenteesta.

Vammaispalvelulakien yhdistämistä on odotettu kauan. On odotettu, että se vahvistaa vammaisten ihmisten oikeuksia yhdenvertaiseen elämään. Nyt lait ollaan yhdistämässä, mutta yhdenvertaisuus on unohdettu ja hallitus on tekemässä todella epätasa-arvoistavaa säästölakia.