JÄNNITTÄVÄT AJAT SÄÄTYTALOLLA

Ajankohtaista, tiedotteet,Kolumnit

Jännittävät viikot meneillään. Säätytalolla käydään hallitusneuvotteluja. Itsekin olen mukana Sdp:n neuvottelijana asuntopolitiikkaa koskien ja totta kai päivittäin seuraan myös muiden politiikan lohkojen neuvottelutilannetta.

 Kahdeksan vuotta sitten olin myös Säätytalolla. Tuolloin neuvottelut olivat pitkät ja vaikeat. Yrityksiäkin oli pari kappaletta, kun välillä oma ryhmäni marssitettiin ulos neuvotteluista. Vaikka asiat nytkin ovat vaikeita ja osin vaikeaakin sovittaa erilaisia näkemyksiä yhteen, veikkaan, että pääsemme maaliin. 

Ei ole yhdentekevää, millainen tulevasta hallitusohjelmasta tulee. Vaalien alla kuulin joka päivä ihmisiltä viisaita neuvoja, mitä tulisi tehdä. Selkeä viesti oli huoli eriarvoistumisesta. Huolta kannettiin mm.  pienituloisten eläkkeensaajien vaikeasta tilanteesta, kun leikkausten lisäksi asumisen hinta, sähkönsiirtomaksut, lääkkeet ja palvelumaksut ovat nousseet. Onkin todella tärkeää toteuttaa vaalikauden aikana vaalien alla asetettu tavoite: 100 euron korotus pieniin eläkkeisiin.

 Ihmiset ilmaisivat suuren huolen myös vanhusten hoivan tilanteesta. Ei saa olla niin, että voitontavoittelu menee ihmisarvon edelle. Se on väärin ja siksi esim. hoitajamitoitus on kirjattava lakiin ja lisättävä resursseja myös kotihoitoon.

Leikkauspolitiikan sijaan tarvitaan uudistuspolitiikkaa. Lapsille on taattava oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, koulutukseen sekä maksuttomiin toisen asteen opintoihin. Siinä tärkeitä tavoitteita neuvotteluihin.

 Asumisen osalta on tärkeää paitsi huolehtia siitä, että kohtuuhintaisia koteja on riittävästi, myös siitä, että asuinalueet ovat viihtyisiä ja turvallisia. Se on myös eriarvoisuuden torjumista mitä suurimmassa määrin. Teen työtä neuvotteluissa sen puolesta, että lähiöiden kehittäminen otetaan taas vahvasti uuden hallituksen työlistalle.

 Pirkanmaan näkökulmasta tärkeää ovat mm. liikenteen kärkihankkeemme: nopeat junayhteydet sekä mm. 3- ja 9-tiet. Ja tietenkin koulutus- ja kulttuurimaakuntana myös näiden resurssien puolesta tarvitaan työtä.

 Odottavin mielin katson tulevia aikoja. Ja luotan siihen, että jatkossakin saan matkan varrella viisaita neuvoja kotikulmilta Pirkanmaalta eduskuntaan vietäviksi. On suuri kunnia, että sain arvokkaan valtakirjan jatkaa työtä eduskunnassa. Siitä vielä lämmin kiitos.

Tamperelainen 15.5.2019