Kannanotto: PIRKANMAAN KANSANEDUSTAJAT TTT:N TUEKSI

Ajankohtaista, tiedotteet

Pirkanmaan kansanedustajat edellyttävät, että 116-vuotiasta Tampereen Työväen Teatteria kohdellaan mahdollisessa valtionosuusuudistuksessa kansallisnäyttämönä siten, että sen nykyiset toimintaedellytykset turvataan. Tampereen Työväen Teatterilla on ollut ainoa kansallisnäyttämön asema Helsingin ulkopuolella. Tämä asema on perua 1970-luvun alkupuolella istuneen teatterikomitean työstä. Vuoden 1993 valtionosuuslaissa TTT sai korotetun valtiontuen perustuen sen erityiseen merkitykseen suomalaisessa teatteritaiteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama esittävien taiteiden valtionosuustyöryhmä esitti 17.1.2018 ministeri Terholle luovutetussa esityksessään TTT:n rahoitukseen noin 2 miljoonan euron  leikkausta. Käytännössä leikkaus olisi kerrannaisvaikutuksineen jopa kolme miljoonaa, mikä miltei puolittaisi teatterin toiminnot ja johtaisi mittaviin irtisanomisiin. Teatterin suuri näyttämö jouduttaisiin todennäköisimmin sulkemaan.

Tampereen Työväen Teatteri on Pirkanmaan suurin kulttuurilaitos. Teatteri on kävijämäärällä mitattuna Suomen kolmanneksi suurin ja katsojista tulee 40% Pirkanmaan ulkopuolelta. Teatterilla oli näytäntövuonna 2016-2017 reilut 140 000 katsojaa. Teatterilla on laaja yhteistyöverkosto ja se on huomattava työllistäjä. Vuonna 2016 teatteria tehtiin lähes 400 työsuhteen voimin. Vakinaista henkilöstöä teatterissa on 122.

Valtion rahoitusosuus teatterilippua kohden on TTT:ssä selvästi muita saman statuksen omaavia teattereita ja oopperoita pienempi: TTT 54 euroa/lippu, Suomen Kansallisteatteri 70 euroa/lippu, Svenska Teatern 122 euroa/lippu ja Suomen Kansallisooppera 183 euroa/lippu.

Esitys on kohtuuton TTT:tä, Tamperetta, Pirkanmaata sekä TTT:n laajalla vaikutusalueella asuvia kansalaisia kohtaan. Se keskittäisi rahoitusta entisestään pääkaupunkiseudulle. Ehdotuksen seurauksena kaikki kansallisnäyttämöt sijaitsisivat Helsingin ydinkeskustassa. Esitys tarkoittaisi huomattavaa aluepoliittista siirtoa pääkaupunkiseudulle. Teattereiden valtion rahoituksesta menisi peräti 61 % pääkaupunkiseudulle, vaikka sen väestöosuus on vain noin 20 %.

Lisätietoja antaa Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja Pia Viitanen, pia.viitanen@eduskunta.fi, 050 511 3039