SDP:n kansanedustaja Pia Viitasen mielestä eduskuntavaalien lähestyessä keskustelun keskiössä tulisi olla yhteiskunnassa monin tavoin tapahtunut eriarvoistuminen ja työelämän reiluus tai tällä hetkellä sen epäreiluus.
Viitanen vieraili viime viikolla Tampereen Sosialidemokraattisen Toveriseuran kuukausikokouksessa esittelemässä ajatuksiaan sosialidemokraateille tärkeistä asioista.
Viitanen totesi alkajaisiksi, että politiikka on laji, missä ainakin aika kuluu nopeasti. Pitkäaikainen kansanedustaja muistaa hyvin, kun hän innostuneena käynnisti eduskuntavaalityötään 27-vuotiaana ”tamperelaisplikkana”. Hänen mielestään politiikka on myös vaikea laji, mutta eduskunta- ja ministerivuosistaan hänelle on ”jäänyt käteen” enemmän plussia kuin miinuksia”.
Viitanen toteaa, että päättymässä oleva eduskuntakausi on ollut ”erikoinen” kausi. Niin maailmalla kuin Suomessakin on ollut monia myllerrystä aiheuttaneita tapahtumia. Hämmennystä ovat aiheuttaneet esimerkiksi USA:n twiittaava presidentti ja Brexit. Suomen hallituksessa häärää puolue, jolla mielipidemittausten mukaan on vain reilu prosentin kannatus.
– Sote -uudistuskin hämmentää, emmekä edes tiedä, koska maakuntavaalit pidetään. No uskon, että ne tulevat. Mainitsemani esimerkit kertovat kuitenkin sen, millaisessa maastossa liikumme.
Demarit aloitteellisia
Vaikka Oulussa ja Helsingissä tapahtuneet, järkyttävät seksuaalirikokset ovatkin olleet jo pitkään lehtien palstoilla, huhtikuun eduskuntavaaleissa ehdolle asettuva kuudennen kauden kansanedustaja ja ex-ministeri arvelee, että maahanmuutto nousee vielä vaalitiimellyksen puitteissakin keskustelun aiheeksi.
– Sosialidemokraatit tekivät heti Oulun tapahtumien jälkeen esityksen kaikille eduskuntapuolueille, että seksuaalirikoksien seuraamuksia pitäisi tarkistaa. Tähän kaikki puolueet tarttuivat, ja seurauksena sovittiin rangaistusten ja käytäntöjen tiukentamisista.
Aihe, joka vaaleissa myös varmasti puhuttaa ja ansaitusti, on ilmastonmuutos.
Eriarvoistuminen mukaan vaalikeskusteluun
Viitanen on päättymässä olevalla eduskuntakaudella työskennellyt valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtajana ja sen verojaostossa sekä Suomen Pankin pankkivaltuusmiehenä. Hänellä on ollut keskeinen rooli myös SDP:n laatiessa vaihtoehtobudjettiaan.
Hänen mukaansa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen alkuajat Suomi junnasi taloudellisten ongelmien ja sen seurausten kanssa.
– Kansainvälinen taloudellinen kasvu veti Suomen lopulta mukaansa, ja maan talous kasvoi. Nyt taas kuulemme huonoja uutisia. Suomen kuten kansainvälinenkin talous alkavat hiipua. Jos vielä Brexit toteutuu kovana eli hallitsemattomana, se tarkoitta ongelmia vientiteollisuudellemme.
– Englantihan on merkittävä vientikohteemme. Brexit on hyvä esimerkki siitä, jos tai kun vastuuton populismi saa tukevaa maata jalkojensa alle, Viitanen jatkaa.
Hallitukselta ei ainuttakaan rakenteellista uudistusta
Viitasen mukaa Sipilän hallitus ei saanut tehtyä yhtään merkittävää rakenteellista uudistusta. Se näkyy muun muassa siinä, että maan huoltosuhde on edelleen epätasapainossa.
– Pahinta on se, että kun porvarihallitus aloitti, maan kestävyysvaje on 10 miljardia euroa. Nyt sen on laskettu olevan yhdeksän miljardia euroa. Kestävyysvaje on samansuuruinen, kun uusi hallitus aloittaa työnsä. Ei edes perhevapaauudistuksesta tullut mitään.
Hallituksen energia on mennyt Sote -uudistukseen. Viitasen mukaa uudistus pirstaloi hoitoketjut, vaikka sillä pyrittiin alun perin niiden, esimerkiksi perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon, hitsaamiseen yhteen.
– Hallitus on puhunut, että sote -uudistus säästää pitkässä juoksussa kolme miljardia euroa, vaikka se voi tuoda saman suuruiset lisäkustannuksetkin. Kun minulla käy vieraita eduskunnassa, ja puhe kääntyy uudistuksen, en uskalla vieraille luvata sote -uudistuksesta mitään.
Talouskasvu kuuluu kaikille
Viitasen mukaan iso ongelma on sekin, ettei hallitus ole ymmärtänyt taloudellisen kasvun kuuluvan kaikille.
– Kun maan talous oli heikoilla, hallitus leikkasi. Kun huono taloudellinen tilanne maassa hieman helpotti, valtiovarainministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että leikkauksia on edelleen jatkettava. Samaan aikaan rahaa löytyi veronkevennyksiin, jotka suosivat varakkaita esimerkiksi metsäomistajia, isoja perintöjä saavia ja isoja yrityksiä. Pienyrittäjät unohdettiin.
Viitanen sanoo saavansa yhä useammalta eläkeläiseltä viestejä, että heillä on nyt taloudellisesti vaikeaa. Palvelumaksut ja lääkkeiden omavastuun korotukset nousevat enemmän ja nopeammin, kuin eläkkeiden korotukset.
– Jos eduskuntavaaleissa saamme kansalta luottamuksen, teemme toisin. Puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) lupaus, että alle 1 400 euron eläkettä saaville tulee asteittain 100 euron korotus eläkkeeseen kuukaudessa on aito lupaus. Väitetään, että SDP tekee populistista politiikkaa.
– Hallituksen politiikka on kuitenkin johtanut eläkeläiset eriarvoiseen asemaan. Olen viestimme aitoutta mustamaalaaville sanonut, että tulkaa Tampereen Tammelantorille kuuntelemaan eläkeläisiä.
Hallituksen päätökset eriarvoistavat lapsiperheitä ja nuoria
Hallituksen päätösten eriarvoistava vaikutus näkyy Viitasen mukaan muun muassa siinä, että koulutetuista varhaiskasvattajista on paikoitellen on pulaa.
Nuoretkin joutuvat hallituksen koulutuksen määrärahoihin tehdyistä leikkauksista johtuen eriarvoiseen asemaan. Peruskouluissa on eroja isoissa kaupungeissa riippuen siitä, missä kaupunginosassa koulu sijaitsee. Myös opiskelijat ovat joutuneet kärsimään.
Viitasen mukaan Suomessa pitäisi jalostaa niin sanottua Islannin mallia.
– Islannissahan nuoret voivat joku vuosi sitten huonosti. Kun siellä vanhemmat, koulut ja muut asiaan kuuluvat viranomaiset ryhtyivät puhaltamaan yhteen hiileen, niin nyt islantilaiset lapset voivat maailmassa parhaiten. Esimerkiksi heidän harrastusmahdollisuuksiinsa panostettiin. Vastaavia toimenpidettä SDP:kin on kokeiluna esittänyt.
Viitasen mukaan SDP tulee panostamaan niin vaaleissa kuin vaalien jälkeenkin myös työelämään ja sen ongelmien ratkaisemiseen.
-Työelämä on saatava reiluksi. Työttömyysturvaan on löydettävä malleja, jotka eivät heikennä työttömien asemaa. Kuten tunnettua, Sipilän hallitus on leikannut myös työttömyysturvaa.
Demokraatti 25012019
Jaa tämä artikkeli