KISSA PÖYDÄLLE

Ajankohtaista, tiedotteet,Kolumnit

Työministeri Timo Harakka nosti kissan pöydälle ja toi rohkeasti esiin yhden aikamme ongelmista: ”Suomen työmarkkinoilla on ikäsyrjintää” – totesi ministeri haastattelussaan (12.10).

Oikein. Liian usein kuulemme kertomuksia, kuinka yrityksistä huolimatta työpaikkaa ei löydy, haastatteluihin on vaikea saada kutsua tai kokemus tulee sivuutetuksi työpaikoilla. Usein kuulen ihmisiltä huolen, että mitä kävisi, jos työpaikka menisi alta – kelpaisinko enää?

Näin ei saa olla. Ei voi olla niin, että ihminen noin viisikymmentä täytettyään joutuu tuntemaan, ettei hänen osaamistaan enää ikään kuin tarvita mihinkään. Se ei ole inhimillisesti oikein, eikä meillä ole kansakuntana varaa menettää näiden ihmisten osaamista.

Ministeri Harakka kertoi, että ikäsyrjintään tartutaan. Esimerkiksi palkkatukeen on suunnitteilla ”kokemuslisä” yli 50-vuotiaille. Tämä on yksi hyvä ja tärkeä keino. Tarvetta on käydä läpi kaikki mahdollisuudet, mitä voimme tehdä, jotta ikäsyrjintä saadaan kitkettyä pois.

Kaiken kaikkiaan hallitus on asettanut itselleen ilmastohaasteen ohella kaksi tehtävää ylitse muiden: työllisyyden parantamisen ja oikeudenmukaisuuden lisäämisen. Viime kauden leikkauspolitiikan sijaan nyt satsataan koulutukseen, varhaiskasvatukseen, ikäihmisten hoivaan ja pienituloisten ihmisten toimeentuloon.

Jokin aika sitten valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoi painavasti, että meillä työttömiä on jätetty oman onnensa nojaan. Nyt tähän tulee muutos. Palkkatukea lisätään, työvoimapalveluihin satsataan, osatyökykyisiä ja pitkään työttömyydestä kärsineitä autetaan.

Nyt työllisyyttä hoidetaan ilman ”keppilinjaa”. Ns. aktiivimalli laitetaan roskakoriin. Tätä nollatyöllistävää ja köyhyyttä lisäävää malliahan jopa silloinen työministeri kuvasi ”kiveksi pullassa, joka vain on nieltävä”. On vaikea ymmärtää, miksi ylipäätään väen vängällä pullaan piti leipoa kivi, mutta tärkeää on, että nyt se otetaan pois.

Pirkanmaalle ja Tampereelle hyvä uutinen oli, että viime kaudella lopetettu hyviä tuloksia tuottanut työllisyyden kuntakokeilu saa taas jatkua. Tästä on hyvä jatkaa.

Kolumnini Tamperelaisessa 19102019