Lähiökierros jatkuu: asukkaat lähiökehittämisen keskiössä

Ajankohtaista, tiedotteet

– Ympäristöministeriön tiedote 26.5.2014 –

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jatkaa viime vuonna aloittamaansa valtakunnallista lähiökierrosta.

Kesän aikana ministeri tutustuu viiteen eri lähiöön Espoossa, Joensuussa, Helsingissä, Porissa ja Oulussa. Näissä kaupungeissa on toteutettu hankkeita, joissa asukkaat on saatu onnistuneesti mukaan kehittämään oman asuinalueensa toimintaa, mikä on lähiökierroksen kantava teema.

”Lähiöiden asukkaat ovat oman ympäristönsä parhaita asiantuntijoita. Lähiöissä ympäri Suomea kaivataan innovatiivisia tapoja saada asukkaat mukaan oman alueensa kehittämiseen. Haluan kerätä vierailukohteista tietoa parhaista käytännöistä ja jakaa tietoa myös muiden käyttöön”, sanoo kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.

Asumisneuvontaan lisää tukea

Kierros käynnistyy 28.5. Espoon Suvelasta, jossa ministeri Viitanen tutustuu asumisneuvontaa toteuttavaan Voimanpesä-hankkeeseen. Asumisneuvonnan avulla ennaltaehkäistään ja ratkotaan asumisen ongelmia sekä tuetaan asukkaiden hyvinvointia. Toiminta tukee asukkaiden osallistumista oman alueensa kehittämiseen. Voimanpesä-hanke on hyvä esimerkki asumisneuvonnan onnistumisesta.

”Asumisneuvontaa tulee entisestään vahvistaa ja vakiinnuttaa. Tulen esittämään tähän lisävoimavaroja ensi vuoden budjettiin”, ministeri Viitanen kertoo.

Tavoitteena on vahvistaa asumisneuvontatoimintaa ja saada toiminta vakiintumaan ainakin kaikkiin suuriin kaupunkeihin.

Lähiökierroksen ympäri Suomea sijaitsevat kohteet ovat Espoon Suvela, Helsingin Jakomäki, Joensuun Rantakylä-Utra, Porin Sampola ja Oulun Kaukovainio. Kaupungit ovat mukana ympäristöministeriön koordinoimassa Asuinalueiden kehittämisohjelmassa, jossa ehkäistään eriytymistä ja parannetaan Suomen lähiöiden elinvoimaa.

Ministerin lähiökierroksen aikataulu:

28.5.                   Espoon Suvela

9.6.                     Joensuun Rantakylä-Utra

17.6.                   Helsingin Jakomäki

15.7.                   Porin Sampola

(päivämäärä varmistuu myöhemmin) Oulun Kaukovainio

 Asuinalueiden kehittämisohjelma

Valtakunnallisessa Asuinalueiden kehittämisohjelmassa parannetaan Suomen lähiöiden elinvoimaa ja ehkäistään eriytymistä liki 40 hankkeen avulla. Hankkeille jaetaan yhteensä 16 miljoonaa euroa avustuksia. Ohjelmahankkeiden myötä lähiöihin syntyy uudenlaista toimintaa ja palveluita, viihtyisämpiä ja turvallisempia asuinympäristöjä ja eri asukasryhmien vuorovaikutus paranee. Ohjelman koordinoinnista vastaa ympäristöministeriö ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA vastaa ohjelma-avustuksesta ja hankeohjauksesta. Lisätietoja: ymparisto.fi/elakoonlahio.