Lomautuksia luvassa Etelärannassa?

Ajankohtaista, tiedotteet

– Jos nykyinen meno jatkuu, Etelärannassa taitaa olla edessä lomautusten syksy. Niin hyvin on Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen hommat ulkoistettu pääministeri Juha Sipilälle, toteaa SDP:n valtiovarainvaliokunnan vastaava, kansanedustaja Pia Viitanen. Viitanen huomauttaa tässä olevan merkittävä, useisiin kymmeniin miljooniin nouseva säästömahdollisuus yrityksille.

– Yrityspomojen ääntä käyttää nyt Juha Sipilä, joka on koko hallituksen painoarvolla hypännyt työnantajien pukukoppiin. Timo Soinin kääntyneet takinliepeet näkyvät vielä pukukopin ovenpielessä, sanoo Viitanen.

Viitanen ihmettelee sitä röyhkeyttä, jolla hallitus yhä koittaa tarjoilla pakkoansa sopimisena.
– On ihmisten ymmärrystä halveksivaa puhua sopimisesta silloin, kun jokainen näkee, että ainoa sallittu lopputulos, viiden prosentin palkanalennus, on jo etukäteen päätetty.

Viitasen mukaan viime perjantain mielenilmauksessa oli hallituksen sanelemien palkanalennusten lisäksi kyse kunnioituksesta ja luottamuksesta.
– Tilanne on oikeasti vakava, tämä pitää hallituksessa ymmärtää. Kansalaiset ovat huolissaan toimeentulostaan, kun hallitus leikkaa niin sosiaaliturvaa kuin palkkojakin. Monissa perheissä leikkausten yhteisvaikutus nousee tuhansiin euroihin. Torstaina eduskuntakeskustelussa kävi ilmi, ettei hallituksessa ole tehty mitään selvityksiä leikkausten kohdentumisesta. Ymmärtääkö hallitus lainkaan, mitä tämä merkitsee ihmisten arjessa?

– Pitkällä aikavälillä yhteiskunnan kannalta musertavinta on, että ihmiset kokevat, ettei heidän työtään arvosteta. Kun tähän vielä yhdistetään löperipuheet yhteisistä veneistä ja mukasopimisesta, kajotaan yhteiskunnan syvimpään ytimeen: keskinäiseen luottamukseen.

Viitasen mukaan viisas hallitus perääntyy, kun se huomaa tehneensä virheen.

– Nyt olisi oikea hetki miettiä vakavasti sitä, millaista huomisen Suomea hallitus oikein haluaa rakentaa. Hallituksen tavoitteena on aina oltava eripuran sijaan vastuulliseen sopimiseen pyrkivän politiikan harjoittaminen.

– Toivon yhä, että Sipilä tarttuu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen esitykseen Lauri Ihalaisen vahvojen sopijataitojen hyödyntämisestä. Nykytilanne ei palvele ketään. Nyt on otettava käyttöön kaikki keinot oikeudenmukaisen ja luottamusta rakentavan ratkaisun löytämiseksi.

Tiedote SDP:n sivulla