Lyttäys eduskunnassa: ”Aktiivimallista on tullut kokoomuksen salarakas”

Ajankohtaista, tiedotteet

SDP:n Pia Viitasen mukaan opposition välikysymyksestä ei löydy ensimmäistäkään omaa työllisyysesitystä.

”Olenko liian ankara. Totta – onhan täällä rivien välissä yksi asia, halu jatkaa työttömien keppilinjaa. Viime kaudella aktiivimalli oli työllisyydenhoidon teholääke. Nyt kun sen tulokset ovat näkyvissä – työllisyysvaikutukset nollatasoa, mutta lisääntyvä köyhyysongelma – te ette enää mainitse sitä nimeltä. Aktiivimallista on tullut kokoomuksen salarakas, jonka nimeä ei mainita, mutta kaipuu työttömien kurittamiseen kuultaa läpi.”

Viitanen esitti SDP:n ryhmäpuheen välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

”Viime kaudella jopa työministeri nimitti aktiivimalia ”kiveksi pullassa, joka oli vain nieltävä”. Oli hienoa, että kansa päätti ottaa kiven pois pullasta ja äänesti muutoksen puolesta. Nyt aktiivimalli laitetaan roskakoriin.”

Viitasen mukaan kokoomuksesta on tullut keskituloisten, ”tosin vain ahkerien sellaisten”, ystävä.

”Voi tosin olla, että nämä ahkerat keskituloiset – sairaanhoitajat, opettajat ja vaikkapa poliisit – muistavat edelleenkin, miten kokoomus yritti viedä näiltä samoilta ahkerilta palkansaajilta sunnuntaikorvaukset ja ylityökorvaukset – ja veikin sadoilta tuhansilta lomarahat.”

Viitasen mielestä on viisauden merkki, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole lähteneet mukaan ”kokoomuksen tyhjien tynnyreiden välikysymykseen”.

”Tosiasia on, että te ette vieläkään ole hyväksyneet eduskuntavaalien tulosta. Kansa halusi muutoksen. Tulevaisuutta ei rakenneta kokoomuksen leikkauspolitiikalla, jossa perusturvaa heikennettiin ja eläkkeensaajien kukkaroon jäi miinusmerkki.”

Viitanen muistuttaa, että valtionvarainministeriön laskelmien mukaan ensi vuonna 70 prosentilla suomalaisista ostovoima kasvaa.

”Hallituksen linjaus parantaa työllisyyttä laajalla yli 20 toimen ohjelmalla on oikea. Hallitus tekee koulutuksen kunniapalautuksen – kyllä – kunniapalautuksen, jossa leikkaukset lopetetaan ja koulutukseen peruskoulusta yliopistoihin – laitetaan lisää voimavaroja.”

Viitanen viittasi puheessaan myös valtiosihteeri Martti Hetemäkeen, joka sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”Suomessa työttömiä on jätetty oman onnensa nojaan”.

”Nyt tähän tulee muutos. Hallitus satsaa palkkatukeen ja palveluihin, auttaa osatyökykyisiä ja pitkään työttömyydestä kärsineitä.”

https://demokraatti.fi/lyttays-eduskunnassa-aktiivimallista-on-tullut-kokoomuksen-salarakas/?fbclid=IwAR0BLo7sxf5PqYT3W2H6kiJSQXVGQCR3M7FUfUxpT2Fhh_GKMT1fuGxi-6A