”Miksi pienituloisten toimeentulon parantaminen maksaa liikaa, mutta suurituloisille on aina varaa antaa rahaa” – Eduskunta keskusteli eläkeläisköyhyydestä

Ajankohtaista, tiedotteet

Eduskunta jatkoi SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappupuheesta alkanutta keskustelua eläkeläisten köyhyydestä. Rinne nosti asian esiin itse torstain kyselytunnilla ja hämmästeli pääministeri Sipilän (kesk.) ja valtionvarainministeri Orpon (kok.) rajuja julkisia reaktioita.

– Hyvinvointivaltioon ei kuulu se, että meillä on parisataatuhatta köyhyydessä tai sen rajoilla elävää eläkeläistä. Me puhumme omista vanhemmistamme, ihmisistä, jotka ovat rakentaneet tämän maan. Siksi ihmettelinkin miksi pääministeri ja ministeri Orpo hyökkäsivät tätä esitystäni vastaan, Rinne sanoi.

Rinne kysyi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta (sin.) ja pääministeri Sipilältä olisivatko he valmiita toteuttamaan SDP:n vuoden 2017 vaihtoehtobudjetin esityksen, jonka myötä alle 1 400 euron eläkkeisiin tehtäisiin 30 euron kuukausikorotus.

– Tämä on ensimmäinen askel usean vuoden tavoitteessa nostaa pienempiä eläkkeitä sadalla eurolla, Rinne sanoi.

Sekä Mattila että Sipilä totesivat hallituksen nostaneen kautensa aikana takuueläkkeitä. Sipilä tähdensi, että korotuksia on tehty kolme kertaa yhteensä 40 eurolla.

– Jaamme tämän yhteisen huolen pienituloisista eläkeläisistä, Sipilä sanoi ja nosti esiin eläketurvakeskuksen laskelman, jonka mukaan Rinteen esittämä 100 euron nettokorotus alle 1400 euron eläkkeisiin maksaisi 1,4 miljardia euroa.

Rinne totesi, ettei ole esittänyt eläkkeiden nostamista yhdessä yössä, vaan realistisella aikataululla ja julkisen talouden sallimissa rajoissa.

Sipilä väitti SDP:n vastustaneen kaikkia hallituksen uudistuksia ja toteutettuja neljän miljardin säästötoimia samalla, kun se tekee uusia esityksiä. SDP olisi Sipilän mukaan palauttamassa Suomea tilanteeseen, jossa julkisen talouden velka kasvaa taas 8-9 miljardin euron vuositahdilla.

– Tämän kyselytunninkin aikana tulee miljoona euroa julkiseen talouteen näillä puheilla lisää, Sipilä sanoi.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz piti Rinteen vappupuheen lupausta eduskuntavaalien pääministerikilpaan liittyvänä ”laukalle lähtönä”. Rinne puolestaan ihmetteli miksi eläkeläisten toimeentulosta huolehtiminen nähdään kokoomuksessa tällä tavoin.

Rinne piti vastuuttomana ja moraalittomana, että hallitus on ollut valmis heikentämään pienituloisten eläkeläisten toimeentuloa, mutta ei ole halukas sitä korjaamaan.

– Sipilä ja Orpo, te olette avanneet valtion rahapussin ja jakaneet omille taustaryhmillenne metsälahjavähennyksen, miljoonaperintöjen veronkevennyksen ja apteekkarivähennyksen. Tämä on 200 miljoonan euron paukku vuotta kohden ja vähentää valtion tuloja. Tähän teillä on ollut varaa, mutta kun on kyse ihmisten toimeentulon parantamisesta, teidän vastauksenne on, että rahaa ei ole, Rinne latasi.

– Pääministeri Sipilä miksi pienituloisten toimeentulon parantaminen maksaa liikaa mutta suurituloisille on aina antaa rahaa?

https://demokraatti.fi/miksi-pienituloisten-toimeentulon-parantaminen-maksaa-liikaa-mutta-suurituloisille-on-aina-varaa-antaa-rahaa-eduskunta-keskusteli-elakelaiskoyhyydesta