Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen pitää tärkeänä, että nuorisolain uudistamisessa kuullaan laajasti koko nuorisotyön ja nuorisotoimijoiden kenttää ja mahdollistetaan yli sektoreiden menevä tarkastelu. Uudistaminen tehdään mahdollisimman avoimesti, läpinäkyvästi ja ihmisiä kuunnellen, kuten Suomen avoimen hallinnon toimintasuunnitelma edellyttää.
Työryhmä on vasta aloittanut työnsä, joten vaikuttamaan ehtii vielä loistavasti, sanoo ministeri. – Ennen kaikkea haluan varmistaa, että nykyisen nuorisolain § 8, jonka mukaan ?nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa?, toteutuu.
– Kun lakia valmistelemaan nimettiin työryhmä oli selvää, että sen tehtävä on koota ja varmistaa eri näkökulmien kuulluksi tuleminen. Tulen henkilökohtaisesti pitämään huolen siitä, että eri tahot ovat osa avointa valmisteluprosessia, lupaa Viitanen.
– Meillä on käytössä monia keinoja mm, avoimet verkkokyselyt, vierailut erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa esittelemässä lakiuudistushanketta, AVIen kanssa järjestettävä aluekierros ja nuorisojärjestöjen tapaamiset. Lisäksi lainuudistustyöryhmän kokousmuistiot ja muut materiaalit tullaan julkistamaan ministeriön verkkosivuilla, jotta kaikki kiinnostuneet voivat seurata työn etenemistä ja kommentoida käsiteltyjä teemoja.
– Aktiivisille ja kiinnostuneille nuorille ja nuorisotyötä tekeville löytyy vaikuttamisen tapoja ja paikkoja. Lisäideoita toivotaan siitä, miten kuulemiset ja vaikuttamismahdollisuudet saataisiin ulotettua myös niille nuorille, jotka eivät ole aktiivisia esimerkiksi nuorisojärjestöissä.
Nuorisoasioista vastaavan ministeri Viitasen mukaan on tärkeää saada kattava ja pätevä kuva tämän päivän nuorten ja nuorisotyön tekijöiden todellisuuden moninaisuudesta ja erilaisista toimintaympäristöistä, jotta laki osataan uudistaa vastaamaan ja palvelemaan todellisuuden vaihtelevia tarpeita.
Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen puhui Nuorisotyön tulevaisuusfoorumissa Helsingissä 22.10.2014.
Jaa tämä artikkeli