MM-FUTISTA JA JUNNUJALKAPALLOA

Ajankohtaista, tiedotteet

Näin kiireisinä eduskunta-aikoina olen antanut itselleni silloin tällöin mahdollisuuden viettää muutaman toven myös jalkapallon parissa. MM-futis on kuitenkin aina ”The” MM-futis!

Muutamia yllättäviä matseja, joiden tulosta on ollut vaikea arvata, ollaan nähty. Joiltain osin lopputulosta on ollut miltei yhtä vaikea ennalta veikata, kun sitä, mikä on taas uusin Sote-käänne huomenna eduskunnassa. 

Mutta vain miltein. Siinä määrin käsittämättömiä piirteitä nimittäin olemme nähneet tämän kooltaan megaluokan uudistuksen puitteissa. Tavoite – paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut ihmisille – on tärkeä, ja siksi nykytilannetta täytyy korjata. Mutta mitä enemmän asiantuntijoita kuuntelee, sen enemmän huoli kasvaa. Uhkaa käydä niin, että alkuperäiset tavoitteet kääntyvät päälaelleen: hallituksen  markkinamalli lisäisi eriarvoisuutta ja kustannuksia. Näin ei saa käydä. 

Työ jatkuu, ja varmaa on, että monta vaihetta tulemme vielä kokemaan, ennen kun ratkaisu tulee. Toivon, että viisaampi!

Sote-sopan ohella on eduskunnassa ollut esillä myös muita tärkeitä asioita. Varhaiskasvatuslain yhteydessä lasten asia. Minulla on ollut ilo käydä viime aikoina taas kylässä parissa päiväkodissa. Olen kuullut tärkeitä terveisiä niin ihanilta lapsilta kuin aikuisiltakin näillä vierailuilla. Kiitos.

Täytyy nostaa hattua työlle, joka päiväkodeissa tehdään. Arjesta selvitään, mutta selvää on, että paineet ovat kovat, kun monesti henkilöstöä on niukalti ja ryhmät isoja. Siksipä on iso virhe, että nyt lakia uudistettaessa ei ryhmäkokoihin puututa. Päin vastoin, ensi töikseen hallitus kasvatti ryhmäkokoja. Lapset ansaitsevat mukavan päiväkotiarjen, jossa opitaan elämän eväitä, ollaan luovia ja leikitään. Ja osaava henkilöstö ansaitsee mahdollisuuden tehdä tätä tärkeää kasvatustyötä.  

Satsaaminen varhaiskasvatukseen ja lapsen opin tielle siitä eteenpäinkin kannattaa. Annetaan kaikille lapsille hyvät rakennuspalikat elämään. Niiden avulla pääsemme kohti junnujalkapallostakin tuttua periaatetta: Kaikki pelaa, ketään ei jätetä vilttiketjuun!  

Toivotan hyvää kesää kaikille.

Pia Viitanen

Ps. Ja mitä siihen veikkaamiseen tulee, niin sanon, että Ranska voittaa!

Kolumni: Tampereen Viikko 28.6.2018