Pia Viitanen vieraili Kaukajärvellä

Ajankohtaista, tiedotteet

Kansanedustaja Pia Viitanen vieraili Kaukajärvellä Kaukaharjukeskuksessa. Ajatus hänen kutsumisesta kertomaan Arkadianmäen kuulumisia nousi VTS-kotien korttelikerhossa. Yhdessä mietimme, kuka voisi tuoda tuoretta tietoa sieltä, missä asioista päätetään kertoo, Anu Sokkanen.Pia Viitanen valikoitui ehdokkaista, koska tuntee Kaukajärven alueen ja on toiminut eduskunnassa pitkään.

Kaukajärven tilaisuudessa oltiin erityisesti kiinnostuneista Sote-uudistuksesta. Uudistuksen etenemisestä uutisoidaan joka päivä, mutta saatu tieto on osittain ristiriitaista ja muuttuu nopeasti. Sotesopassa eniten kiinnostaa, miten muutokset näkyvät meidän tavallisten ihmisten arjessa, totesi Arja Anttila.

Pia Viitasella, kuten ei kellään muullakaan päättäjällä ole varmuutta, missä aikataulussa sotesoppa kypsyy ja millaiseksi se lopulta muodostuu. Uudistukseen liittyy paljon epävarmoja tekijöitä, joiden äärelle tulisi pysähtyä, kommentoi Viitanen.

– Juuri nyt odotamme hallituksen vastausta perustuslakivaliokunnan tärkeisiin huomioihin mm. siitä, että uudistuksen rahoituksen on oltava riittävä palvelujen tarpeeseen nähden ja että on oltava varmuus, että esitetty malli turvaa ihmisten perusoikeudet. Nyt esitetty malli aiheuttaa huolta: maakunnille osoitettu rahoitus on jo lähtökohdiltaan liian pieni. Tällaisenaan tilanne johtaisi palvelujen heikkenemiseen ja asiakasmaksujen nousuun. Näin ei saa käydä, muutoksia tarvitaan.

Sitten kun päätöksiä on tehty, niin asukaan lähellä olevat Tampereen kaupungin työntekijät osaavat vastata parhaiten, miten uudistus muuttaa paikallisten asukkaiden arjen käytäntöjä.

Kuulijat esittivät vilkkaasti mielipiteitään. Pohdittiin, onko maakunnille liukuva päätösvalta hyvä asia. Sehän vie päätökset kauemmas tavallisesta ihmisestä.

Valinnanvapaus tuo lisää monimuotoisuutta sosiaali- ja terveydenhuollon kentälle. Kaukaharjun johtaja Tarja Mellanen nosti esiin sujuvien palvelupolkujen tärkeyden. Esimerkiksi tiedonkulku tulisi taata toimijoiden välillä.

Viitasen mukaan Sote -uudistuksella pyritään parantamaan ihmisten palveluja ja hillitsemään sosiaali- ja terveysmenojen kasvua. Valtiovarainvaliokunnan jäsenenä toimiva Viitanen kertoi valiokunnan lausunnosta ja sen hyvin kriittisistä arvioista: Arvostettujen asiantuntijoiden mukaan menot eivät  välttämättä pienene, vaan voi käydä juuri päinvastoin.

Pia Viitanen lupasi tulla jatkossakin vierailemaan vastaaviin tilaisuuksiin. Myös joukko kaukajärveläisiä on lähdössä syksyllä tutustumaan korjattuun eduskuntataloon ja tapaamaan Viitasta työpaikallaan.

Teksti: Arja Anttila

Hervannan Sanomat 20.6.2018