Pirkanmaan kansanedustajat varoittavat, että TTT:n valtionosuuden leikkaus johtaisi mittaviin irtisanomisiin

Ajankohtaista, tiedotteet

Pirkanmaalaiset kansanedustajat vertaavat: Tampereen Työväen Teatterin valtionosuus on 54 euroa lippua kohden, Kansallisoopperan 183 euroa per lippu.

Pirkanmaan kansanedustajat tukevat yhtenä rintamana Tampereen Työväen Teatteria ja edellyttävät, että sen asema kansallisnäyttämönä turvataan valtionosuusuudistuksessa.

–Jos Tampereen Työväen Teatterin valtionosuutta leikataan kahdella miljoonalla, se miltei puolittaa TTT:n toiminnot ja johtaa mittaviin irtisanomisiin, kansanedustajat varoittavat yhteisessä kannanotossaan.

Kansanedustajat vertaavat TTT:n toimivan tehokkaasti verrattuna suuriin helsinkiläisiin kulttuurilaitoksiin. Valtion rahoitusosuus on Tampereen Työväen Teatterissa yhtä lippua kohden 54 euroa, mutta Kansallisteatterissa tuki on 70 euroa lippua kohden, Svenska Teaternissa 122 euroa lippua kohden ja Kansallisoopperassa peräti 183 euroa lippua kohden.

Pirkanmaalaisedustajat pitävät esittävien taiteiden valtionosuustyöryhmän esitystä kohtuuttomana. Sen toteutuessa kaikki kansallisnäyttämöt sijaitsisivat Helsingin ydinkeskustassa.

Pirkanmaalaisten kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja Pia Viitanen (sd) vakuuttaa maakunnan edustajien puhuvan TTT:n puolesta nyt virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä. Hän on toiveikas, että valtionosuustyöryhmän esitys ei päädy nykymuodossaan urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin) esitykseksi.

–Kyse on valtakunnallisesti merkittävästä teatterista, työllistämisestä, elinkeinoelämästä ja Tampereesta teatterikaupunkina.

Valtionosuustyöryhmän esityksen muuttumista enteilee myös neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Tiina Elovaara (sin).

–Ministeri on pitänyt esitystä jonkin verran ongelmallisena, joten on mahdollista, että se vielä muuttuu. Olen ehdottanut, että nyt katsottaisiin kaikki keinot, joilla TTT:n rahoituksen heikkeneminen ei olisi niin suurta kuin nyt näyttää.

Elovaara ymmärtää valtionosuusuudistuksen tavoitetta, jossa valtion tukea saavien joukko ei olisi niin kiveen hakattu, vaan siitä pääsisi nauttimaan laajempi joukko pienempiäkin teattereita.

Pia Viitasen mielestä valtionosuusuudistusta ei voi tehdä kustannusneutraalisti niin, että laajempi joukko teattereita pääsisi valtionosuutta nauttimaan ilman, että tukisumma nousi.

–Kulttuurin pieniä määrärahoja voi hyvin kasvattaa. Muutama miljoona ei valtiontaloutta kaada.

Pirkanmaalaiset kansanedustajat varoittavat, että jos Tampereen Työväen Teatterin valtionosuutta leikataan kahdella miljoonalla, se miltei puolittaa TTT:n toiminnot ja johtaa mittaviin irtisanomisiin. –Suuri näyttämö jouduttaisiin todennäköisesti sulkemaan, kansanedustajat varoittavat tiedotteessaan.

Aamulehti 5.2.2018:

https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/pirkanmaalaiset-kansanedustajat-vertaavat-tampereen-tyovaen-teatterin-valtionosuus-on-54-euroa-lippua-kohden-kansallisoopperan-183-euroa-per-lippu-200721888