Sdp lisää kilpailua, leikkaa kaverikapitalismia

Ajankohtaista, tiedotteet

Sdp:n vero-ohjelman kultainen sääntö on yksinkertainen. Laajat ja tiiviit veropohjat mahdollistavat alhaiset verokannat. Näin kirjoittavat sdp:n kansanedustajat Timo Harakka ja Pia Viitanen

Demareiden vero-ohjelma herättää paniikkia kokoomuksen kansanedustajien keskuudessa. Juhana Vartiaisen ja Elina Lepomäen (HS 20.5.) jatkoksi ilmoittautuu Harri Jaskari (AL 22.5.). Se on ymmärrettävää, sillä heidän edustamiensa etujärjestöjen saavutetut edut ovat uhattuina.

Sdp:n vero-ohjelman kultainen sääntö on yksinkertainen. Laajat ja tiiviit veropohjat mahdollistavat alhaiset verokannat.

Vaikka kokoomuskin allekirjoittaa tämän tehokkaan ja oikeudenmukaisen talouden periaatteen, se on hallituskaudella jaellut suruttomasti veronmaksajien rahaa omille eturyhmilleen. Apteekkarit kiittävät tuhansien eurojen joululahjoista, mutta vähävaraisissa koululaisperheissä elämän ehdot ovat entisestään heikentyneet.

Jaskari ottaa oppia Alexander Stubbilta. Lyhyellä valtiovarainministerikaudellaan tämä aina luetteli pöntöstä kohdat, joissa sdp lisää veroja, mutta unohti mainita vastaavasti, miltä osin sdp keventää veroja.

Kaikissa vaihtoehtobudjeteissa olemme keventäneet pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verotusta selvästi enemmän kuin hallitus. Siis myös keskituloisten, joista Jaskari on kovasti huolissaan.

Vero-ohjelmassa esitämme vielä kaikkein pienipalkkaisimmille veronalennusta, jopa negatiivista ansiotuloveroa. Osana yleistä köyhien kyykytystä tämä hallitus on lisännyt alle 14 000 euroa vuodessa ansaitsevien pakollisia menoja, mikä heikentää työllistymisen kannustimia. Sdp haluaa löytää kaikki keinot työllisyysasteen nostamiseksi. Ilmeisesti Jaskarikaan ei tätä vastusta.

Sdp on pitkään ja johdonmukaisesti toiminut veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun estämiseksi. Myös EU on viime vuosina ryhtynyt verokikkailun vastaisiin toimiin. Kun ennen olimme edelläkävijöitä, nyt Suomi on peränpitäjä. Jaskarin kirjoitus vahvistaa, että kokoomus ei ole kiinnostunut veronkierron torjunnasta.

Nykyhallitus on kokoomuksen johdolla lisännyt omien etupiiriensä veroetuja kaverikapitalismin hengessä. Verotuksen järkeistäminen tarkoittaa aina saavutettuihin etuihin puuttumista. Siksi sdp:n vero-ohjelma suututtaa etujärjestöjä ja lobbareita. Tästä täytyy olla vain iloinen.

Mielestämme on parempi tukea yrityksiä suoraan kuin verohärpäkkeitä lisäämällä. Olemme valmiit lisäämään tutkimus- ja kehitysinvestointeihin sadoilla miljoonilla euroilla seuraavalla hallituskaudella. Olemme valmiit satsaamaan merkittävästi kasvuyritysten ja vientivetureiden maailmanvalloitukseen. Yksinyrittäjiä sekä pienyrityksiä auttaisimme nostamalla alv-liikevaihtorajan kaksinkertaiseksi nykyisestä, ja alentamalla myös pienituloisten yrittäjien verotusta.

Jos pienilläkin palkoilla kannattaa ottaa työtä vastaan, se on kädenojennus työllistäville yrittäjille.

Timo Harakka ja Pia Viitanen

https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/mielipide-sdp-lisaa-kilpailua-leikkaa-kaverikapitalismia-200967043