SDP ryöpytti rajusti hallitusta rintamalisien leikkaamisesta – hallitus taipumassa muutokseen

Ajankohtaista, tiedotteet

SDP jatkoi eduskunnan budjettikeskustelussa painostusta perusturvan indeksijäädytysten perumiseksi. Jäädytys iskee monin tavoin vähäosaisiin ja käytännössä leikkaa heidän perusturvaansa.

Erityisen irvokkaana SDP:ssä on nähty se, että indeksijäädytys osuu jälleen vuonna 2019 myös veteraanien rintamalisiin . Tänään eduskunnassa asiassa kuultiin kuitenkin käänne.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.)  ihmetteli, miten hallitus jatkaa kovan talouskasvun keskellä perusturvan leikkauksia. Rintamalisistä leikkaamista hän kuvasi suorastaan tyrmistyttäväksi. Heinäluoman mukaan kokoomuksessa on kuitenkin nyt ilmennyt halua perua rintamalisiin kohdistunut indeksijäädytys.

– Jään ihmettelemään, kuka siellä hallituksessa haraa vastaan, hän sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ilmoitti tämän jälkeen, että on toivottavaa, että hallitus katsoo jonkin tavan, jolla rintamalisien indeksijäädytyksestä päästään eroon. Samalle linjalle asettui sinisten ryhmäjohtaja Simon Elo.

Kaikkosen mukaan asia ei ole keskustasta kiinni. Hieman aiemmin valtiovarainvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Timo Kalli oli puolestaan todennut, että laki ei mahdollistaisi rintamalisien indeksijäädytysten perumista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti, että viime viikolla eduskunnassa äänestettiin rintamalisien indeksijäädytyksistä ja asia siunattiin hallituspuolueiden äänin.

– Kun olette nyt heränneet tähän, tänään asia on toisessa käsittelyssä, äänestetään yhdessä tämä hallituksen leikkaus nurin. Tämä hallituksen epäoikeudenmukaisuuden symbolin poistaminen olisi vähintä mitä voisitte tehdä, Lindtman sanoi.

Lindman viittasi eduskunnassa viime viikolla käsiteltyyn lakeihin kansaneläkkeen ja eräiden muiden etuuksien indeksitarkistuksista. Juuri tämä laki on eduskunnassa tänään budjettikeskustelun jälkeen toisessa käsittelyssä ja siihen rintamalisien indeksijäädytyksetkin kuuluvat.

Viime viikon eduskuntakeskustelusta muistutti myös SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen.

– Viime keskiviikkona täällä hallituspuolueet äänestivät rintamalisien leikkausten ja eläkkeen leikkaamisen puolesta. Maanantaina tästä käytiin pitkä keskustelu, olin hyvin pahoillani asiasta. Sosialidemokraatit pitivät järkeyttävänä että kasvavassa taloustilanteessa edelleen julmia leikkauksia jatketaan. Tänään on toinen käsittely, lunastakaa lupauksenne, Viitanen sanoi.

– On käsittämätöntä, että ihmiset eivät ymmärrä sitä, että näiden ihmisten ostovoima heikkenee. Pyydän todellakin, että lähdette Lindtmanin esitykseen lähdette mukaan, vetosi niin ikään SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vahvisti, että hallituksen eduskuntaryhmät ja hallitusryhmät ovat keskustelleet asiasta ja rintamalisiin kohdistuvat indeksileikkaukset korjataan tavalla tai toisella. Asiaa selvittää sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).

– Olen todella tyytyväinen, että oppositiosta pystyy vaikuttamaan. Olemme syyskuusta lähtien puhuneet tästä sotaveteraanien asiasta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi ja kiitti Orpoa siitä, että asia korjataan.

Demokraatti 17.12.2018