SDP:n eduskuntaryhmä: Politiikan suunnanmuutos näkyviin syksyn budjettiriihessä

Ajankohtaista, tiedotteet

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä kokoontui vaalikauden ensimmäiseen kesäkokoukseensa Helsingissä 15.-16. elokuuta.

Eduskuntaryhmä katsoo, että kevään vaalitulos ilmaisi selkeää kansanvallan tahtoa politiikan suunnanmuutoksesta. Vaikka maailmantalouden tilanne onkin heikentynyt, eduskuntaryhmä toteaa, että suhdanteiden vaihteluun on nykyisessä hallitusohjelmassa varauduttu merkittävästi paremmin kuin viime hallituskaudella. Keskeinen työkalu suhdanteiden tasaamisessa on aktiivinen finanssipolitiikka.

SDP:n eduskuntaryhmä linjasi kokouksessa tavoitteita syyskuun budjettiriiheen. Niihin kuuluvat epäoikeudenmukaisen aktiivimallin leikkurin poistaminen, eläkelupauksen ensimmäisen erän toteuttaminen, tasapainoinen aluekehitys, osaamista tukevat panostukset koulutukseen ja nuoriin sekä työllisyysasteen nostamiseen tähtäävät välittömät toimenpiteet.

SDP:n eduskuntaryhmä edellyttää myös nopeita toimia hoitajamitoituksen nostamiseksi vanhustenhoidossa hallitusohjelmassa sovitulla tavalla. Riittävä määrä hoitajia on ehdoton edellytys inhimilliselle hoidolle ja hoivalle. Ryhmä korostaa, että seitsemän vuorokauden hoitotakuun sekä hoitajamitoituksen toteuttamisen valmistelu ovat poliittisen syksyn keskeisimpiä tavoitteita.

Ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta käydyssä keskustelussa ryhmä kiinnitti erityistä huomiota siihen, että digitalisoituvassa ja muuttuvassa yhteiskunnassa on äärimmäisen tärkeää pitää kaikki mukana.  Eduskuntaryhmä edellyttää, että digisyrjäytymiseen haetaan nopeasti kestävät ratkaisut. Kaikille kansalaisille on turvattava palveluiden saatavuus riippumatta digitaalisista taidoista tai laitteiden saatavuudesta.

Kokouksen yhteydessä sosialidemokraattiset kansanedustajat vierailivat lukuisissa yrityksissä sekä yleisötilaisuuksissa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Ohjelmaan kuuluivat muun muassa yleisötilaisuudet Elielinaukiolla, Lauttasaaressa, Itäkeskuksessa, keskustakirjasto Oodissa, Tikkurilassa, Iso Omenassa ja Porvoon torilla. Lisäksi eduskuntaryhmän jäsenet vierailivat Helsinki-Vantaan lentokentällä Finavian vieraina, Vuosaaren satamassa, Porvoon sairaalassa, Metropolian Myllypuron kampuksella, Stadin Osaamiskeskuksessa sekä Kaffa Roasteryn ja Patrian vieraina.