Sdp:n kansanedustajat herättelevät hallituspuolueen kansanedustajia TTT:n hädästä: tuen leikkaus on kohtalokasta Tampereen maineelle

Ajankohtaista, tiedotteet

Yli 100-vuotiaalle teatterille rahoituksen alasajo on vaikutuksiltaan dramaattinen. Se olisi kohtalokas isku myös teatterikaupunki Tampereelle.

Tampereen Työväen Teatteri on yhtenä kansallisena päänäyttämönä ollut valtakunnallisesti arvostettu ja suosittu. Yleisöstä 40 prosenttia tulee muista maakunnista.

Teatterimme on kansallinen instituutio.

Valtion niin sanotun asiantuntijatyöryhmän esitys – tosin erimielinen – teatteri- ja orkesterilain muuttamiseksi on käsittämätön.

Kaikki kansalliset päänäyttämöt keskitetään pääkaupunkiin ja rahoituksen painopiste siirtyy sinne.

Herätys nyt kaikki Pirkanmaan hallituspuolueiden kansanedustajat.

On noloa, että varmaan lähinnä vain oman kulttuurisektorinsa niin sanotut asiantuntijat työryhmässä eivät nähneet metsää puilta. Työryhmän “perustelut” ovat virheellisiä.

Teatterikomitea näki aikanaan viisaasti, että Kansallisteatterista, Tampereen Työväen Teatterista ja Kansallisoopperasta tehtäisiin vahvemman taloudellisen tuen saajia.

No, lopulta päädyttiin siihen, että Kansallisteatteri, Svenska Teatern ja Tampereen Työväen Teatteri saavat erityisaseman. Kaikki valtion teatterit eivät tuolloin voineet olla vain pääkaupungista – TTT:n erityisasemaan oli toki myös hyvin painavia taiteellisia syitä.

Yli 100-vuotiaalle teatterille rahoituksen alasajo on vaikutuksiltaan dramaattinen. Se olisi kohtalokas isku myös teatterikaupunki Tampereelle. Koko teatterikenttä kärsii, jos toiselta pääveturilta otetaan toinen kisko pois. Jopa päänäyttämön toiminta on vaarassa.

TTT on ottanut oman paikkansa yhtenä maan johtavista teattereista aivan erinomaisesti. Ensi-iltoja on toistakymmentä ja monet kantaesitykset päätyvät myös muualle. Näyttämöitä on useita ja ohjelmistoa lastenteatterista musikaaleihin ja stand up -esityksiin.

Ehkä kuvaava esimerkki kansanteatterista on Vuonna 85 -musikaali, jonka näki lähes 300 000 katselijaa. Se on koko 2000-luvun suosituin kotimainen näytelmä. Myös Sirkku Peltolan kotimaiset näytelmät ja musikaalit edustavat valtakunnallisestikin merkittävää teatteritaidetta. Luettelo on pitkä.

Työryhmän esitys, joka tarkoittaisi alueen saamien valtionosuuden leikkausta 24 prosentilla, on estettävä.

Kysymys on lopulta tietysti Tampereen maineesta kulttuurikaupunkina. Ei leikata parhaita, kauneimpia oksia pois. Muistutamme myös merkittävistä työllisyysvaikutuksista matkailun, hotellien, ravintoloiden ja kaupan osalta.

Vetoamme erityisesti paitsi koko kulttuurikentän toimijoihin, niin vallan erityisesti hallituspuolueiden kaikkiin kansanedustajiin. Haluamme uskoa, että tämä Työväen Teatterin alasajo estetään yhteisvoimin.

Jukka Gustafsson, Pia Viitanen

https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/sdpn-kansanedustajat-herattelevat-hallituspuolueen-kansanedustajia-tttn-hadasta-tuen-leikkaus-on-kohtalokasta-tampereen-maineelle-200681717/