Lainauskorvaukset rivakammin pohjoismaiselle tasolle
Kirjailijoille maksetaan lainauskorvauksia kirjastoista lainatuista kirjoista. Lainauskorvausten taso on ollut jo pitkään matalalla kansainvälisesti vertailtuna. Viitanen muistuttaa, että eduskunnan tahto on ollut nostaa lainauskorvausten taso Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen 2017 mennessä pohjoismaiselle tasolle eli 14,2 miljoonaan euroon.
–Viime kaudella otettiin iso loikka, kun lainauskorvaukset tuplattiin noin neljästä miljoonasta kahdeksaan. SDP on vahvasti sitoutunut siihen, että tavoite saavutetaan. Tavoitetta kunnioittaen vaihtoehtobudjetissamme esitetään lainauskorvausten korotusta 2 miljoonalla eurolla vuodessa, Viitanen kertoo.
Hallitus esitti lainauskorvauksiin 150 000 euron korotusta ja valtiovarainvaliokunta lisäsi siihen mietinnössään vielä 100 000 euroa, joten lainauskorvaus on nousemassa 250 000 euroa.
Teattereiden, museoiden ja orkestereiden elinvoiman puolesta
Viitanen on huolissaan siitä, että teattereiden, museoiden ja orkesterien valtionosuuksia ollaan leikkaamassa voimakkaasti. Viitanen kertoo, että tälle vuodelle rahoitus saatiin turvattua purkamalla Veikkauksesta ylimääräistä rahaa. Nyt leikkauksia on edessä noin neljä miljoonaa euroa. SDP:n vaihtoehtobudjetissa näitä leikkauksia ei tehdä.
– Uskomme vahvasti siihen, että on viisasta pitää yllä nämä valtionosuusteatterit, -museot ja -orkesterit, koska niillä on merkitystä ihmisten henkiselle hyvinvoinnille ja myös alueiden taloudelle työllistäjinä ja matkailijoiden houkuttelijoina, Viitanen sanoo.
Viitanen muistuttaa, että esimerkiksi Pirkanmaan festivaalit Pirfest ry on laskenut, että Pirkanmaalla festivaaleilla ja eri kulttuurikohteissa vierailee parin vuoden aikana 2,5 miljoonaa ihmistä, jotka jättävät alueelle rahaa arviolta 250 miljoonaa euroa.
–Kulttuurilla on myös tällaisia kerrannaisvaikutuksia, eikä teattereita, museoita ja orkestereita voi siksi näivettää. SDP haluaa pitää olemassa olevan teattereiden, museoiden ja orkestereiden kentän eri puolilla Suomea elinvoimaisena, Viitanen linjaa.
Elokuvatuotantoja Suomeen
Eduskunta edellyttää, että av-alan tuotantokannustimien tarve sekä lainsäädännölliset ja rahoitukselliset edellytykset järjestelmän luomiseksi selvitetään. Viitanen kertoo SDP:n tarttuvan omassa vaihtoehtobudjetissaan jo tuumasta toimeen. SDP on varannut tuotantotukeen viisi miljoonaa euroa.
–Järjestelmä houkuttelisi maahamme elokuvatuotantoja. Kun tuotantoyhtiöt täällä ollessaan ostavat palveluita ja tavaroita, he saisivat jälkikäteen palautusta kuitteja vastaan, Viitanen kuvailee.
Esimerkiksi Iso-Britanniassa tutkimukset ovat osoittaneet yhden tuotantokannustinpunnan tuottaneen 12 puntaa veroja. Järjestelmä on käytössä 17 Euroopan maassa, ensi vuonna myös Norjassa ja Virossa. Viitanen muistuttaa, että elokuvien kuvauspaikoista voi muodostua vetovoimaisia matkailukohteita.
–Ihmiset haluavat nähdä, missä elokuva on kuvattu. Tuotantotuella voi olla tällaiset pitkäaikaiset vaikutukset, joten siksi siihen olisi viisasta budjetoida rahaa, Viitanen sanoo.
Apuja kulttuurin yrittäjille
SDP on ottanut kulttuurin huomioon myös vaihtoehtobudjettinsa yrittäjyyspaketissa, jossa luovien alojen kasvuohjelmaan suunnataan kuusi miljoonaa euroa. Viitanen muistuttaa, että luovan alan työläiset työskentelevät usein yksin ja heidän on vaikeaa yrittää myydä tuotteitaan yksin.
– Kirjallisuusalalla on syntynyt agentuureja, välitysorganisaatioita, jotka tuotteistavat ja markkinoivat esimerkiksi teossalkkuja maailmalla. Monilla muilla aloilla tällaista ei ole ja yksin puurtaminen hidastaa niitä mahdollisuuksia, joita kulttuurilla ja kulttuuriviennillä olisi, Viitanen sanoo.
SDP suuntaisi rahat Tekesin luovien alojen ohjelman täydentämiseen hankkeella, joka keskittyisi kulttuurialan työllisyyden lisäämiseen ja kulttuuriviennin edistämiseen synnyttämällä tuotteistusyrityksiä.
SDP:n vaihtoehtobudjetin viides kulttuuriin välillisesti vaikuttava kohta on sadan miljoonan euron paketti, jolla kunnostettaisiin homekouluja ja -päiväkoteja sekä kulttuurin kannalta olennaisia kirjastoja.
Jaa tämä artikkeli