SDP:n välikysymys Suomen suunnasta

Ajankohtaista, tiedotteet

Hallituksen viime aikoina tekemät päätökset herättävät kansalaisissa yhä suurempaa huolta siitä, mihin Suomea ollaan viemässä.

Sd-eduskuntaryhmämme jätti taannoin hallitukselle välikysymyksen Suomen suunnasta.

Ryhmämme haastaa hallitusta yksittäisen asian sijaan koko hallituksen linjasta.

Hallituksen vastauksen kysymykseen kuulemme tänään.

Välikysymyksen taustalla on suuri huoli siitä, mihin suuntaan vasta reilun vuoden toiminut hallitus on jo Suomea viemässä.

Rajuja leikkauksia on kuluneen vuoden aikana haettu juuri kaikkien heikoimmassa asemassa olevilta: vanhuksilta, sairailta, vammaisilta. Myös lapsiperheet ovat joutuneet kovaan prässiin. Työttömyystilanteen pahenemisesta huolimatta työllistämistoimet on laiminlyöty ja niin työntekijöille kuin työttömille työnhakijoille tarjoillaan keppiä esimerkiksi ilmaistyön muodossa.

Hallitus on lietsonut itsensä yhtiöittämisvimmaan. Tästä keskeinen esimerkki on sote-uudistus, jonka kulmakivenä piti olla parantaa ihmisten saamaa palvelua lisäämällä palveluiden integraatiota. Nyt tämä tavoite eri tahojen saumattomasta yhteistyöstä on kuitenkin jätetty pakkoyhtiöittämisessä taka-alalle. Asiantuntijat ovat varoittaneet yhtiöittämisen tekevän palveluista vaikeasti hallittavia, ja tilaajan ja tuottajan vahvan erottamisen johtavan monimutkaiseen ja jäykkään päätöksentekoon, jossa ihminen unohtuu.

Hallituksen tuore suunnitelma koskee valtion hoidossa olevien teiden, rautateiden ja vesiväylien yhtiöittämistä. Kyseessä on 20 miljardin omaisuus, jonka veronmaksajat ja suurelta osin aiemmat sukupolvet ovat rahoittaneet ja jonka avulla on varmistettu perusedellytykset elää ja toimia koko maan alueella.

SDP on esittänyt oman vaihtoehtonsa valtion omistajapolitiikalle.

On hämmentävää, että hallitus näyttää pyrkivän kaikin toimin saamaan Suomea myyntikuntoon. Tähän tarvitaan nopeasti selkeä linjanmuutos, sillä nyt Suomen suunta on väärä. Toivon, että hallitus pohtii tosissaan SDP:n vaihtoehdon tarjoamia keinoja.

Valtion on jatkossakin pidettävä kiinni strategisesti tärkeistä omistuksista.

SDP näkee valtionomistuksella myös selkeän roolin elinkeinopolitiikan vahvistamisessa.

Huolestuneena siitä suunnasta, johon Sipilän hallitus Suomea nyt vie, on välikysymys ainoa mahdollisuus saattaa hallituksen toiminta arvioinnin kohteeksi.

YLE uutisoi asiasta tänään:

http://yle.fi/uutiset/demarit_pelkaavat_etta_suomea_laitetaan_myyntikuntoon__hallitus_vastaa_tanaan_opposition_valikysymykseen/8889152