SDP:n Viitanen huojentui, kulttuurikatastrofi peruttu – Terho: ”En suostu nitistämään”

Ajankohtaista, tiedotteet

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) vahvistaa, ettei Tampereen Työväen Teatterin toimintaedellytyksiä olla heikentämässä. Työryhmän valmisteleman kulttuurin valtionosuusuudistuksen myötä teatterin rahoitus olisi pudonnut nykyisestä noin kahdella miljoonalla eurolla.

Esittävän taiteen ja museoiden valtionrahoituksen uudistamista pohtinut työryhmä jätti esityksensä tammikuussa 2018. Työryhmä esitys oli lausuntokierroksella, joka päättyi 15. maaliskuuta. Palautetta työryhmän ehdotuksista annettiin 274 lausunnossa.

Hallitus käy neuvotteluja uudistuksesta ensi viikolla, kun ministeri Terho esittelee lausuntopalautetta ja oman näkemyksensä uudistuksesta osaamisen ja koulutuksen ministerityöryhmälle.

– Tarkemmat yksityiskohdat valtionrahoitusjärjestelmän uudistamisesta tuodaan julki myöhemmin. Sen voin kuitenkin vahvistaa asiasta huolestuneille jo nyt, etten suostu nitistämään Tampereen Työväen Teatteria, Terho lupaa.

– Olisi kohtuutonta, että TTT joutuisi uudistuksen maksumieheksi. Teatteri tekee laadukasta ja laaja-alaista ohjelmistoa, sekä arvokasta opiskelijayhteistyötä. Minuun on oltu laajasti yhteydessä teatterin puolesta, ja muistutettu muun muassa siitä, ettei kaikkia valtakunnallisesti merkittäviä taidelaitoksia tule keskittää Helsinkiin.

Kulttuurin VOS-uudistuksen vaihtoehtoja määrittelee uudistuksen toteuttamiseen käytettävissä oleva rahoitus, josta hallitus keskustelee viimeistään parin viikon päästä pidettävässä kehysriihessä.

”Esitys olisi ollut kohtuuton”.

– Mikäli tämä 2 miljoonan rahoitusleikkaus toteutuisi, se olisi kulttuurikatastrofi, se olisi suuri alasajo koko kulttuurielämälle niin Tampereella, Pirkanmaalla kuin koko maassa. Toivon, että voimme yhteisen viestin antaa siitä, että tämä esitys on täysin väärin, SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen totesi maaliskuun alussa eduskunnassa.

Hän kuuli tänään päivällä tuoreeltaan Demokraatilta ministeri Terhon tiedotteesta ja lupauksesta, ettei TTT:tä nitistetä.

– Tieto on erinomaisen hyvä ja huojentava. Tämä esitys olisi ollut kohtuuton. On erittäin hienoa, että nyt saatiin ministeriltä vahvistus, että ”Työvistä” avustetaan jatkossakin, Pia Viitanen toteaa.

Pirkanmaan kansanedustajat yksissä tuumin olivat TTT:n rahoituksen takana ja ministeriin on oltu yhteydessä.

Viitanen muistuttaa myös, että niin Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunki, paikallinen media, elinkeinoelämä ja Pirkanmaan kulttuurielämä laajasti ovat pitäneet TTT:n puolelta. Sympatiaa on satanut muualtakin Suomesta.

Entinen kulttuuriministeri Viitanen muistuttaa Terhoa myös kulttuuriväen toiveesta, jonka mukaan valtionosuusuudistusta ei pystytä toteuttamaan kestävällä tavalla ilman lisäresursseja.

– Olemme salissakin kyselleet, aikooko ministeri kehysneuvotteluissa ottaa huomioon sen, että onnistunut uudistus edellyttää lisäresursseja. Nyt ministerillä olisikin hyvä tilaisuus tuoda lisäesitys kulttuurin rahoituksesta kehysriiheen. Kulttuuri on niin arvokas asia, että siihen panostettu euro maksaa itsensä takaisin työllisyytenä ja hyvinvoinnin lisääntymisenä, Viitanen sanoo.

https://demokraatti.fi/sdpn-viitanen-huojentui-kulttuurikatastrofi-peruttu-terho-en-suostu-nitistamaan