”Sosiaaliturvauudistuksesta ei saa tulla soten tapaista ikiliikkujaa”

Ajankohtaista, tiedotteet

Jo kuudetta kauttaan kansanedustajana lopetteleva Pia Viitanen (sd.) odottaa hartaasti, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus poistaa hiertävät kivet maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kengistä, jotta ikuisuushankkeeksi jämähtäneestä sote-remontista tulisi vihdoin totta. Tamperelaispoliitikko toivoo, että kansallisesti merkittävä sosiaaliturvauudistus saataisiin ripeästi maaliin. – Siitä ei saisi tulla soten kaltaista vuosikausien vääntöä.

Pian 24 vuotta eduskunnassa työskennellyt ja huhtivaaleissa jatkokautta hakeva kansanedustaja Pia Viitanen kuvaa päättymässä olevaa nelivuotisjaksoa ”hyvin oudoksi”. Hänen mukaansa koko maailma on ollut rajussa pyörityksessä, eikä kotimaassakaan ole ollut seesteistä.

”Pitkän linjan kansanedustajana ja ministerinäkin työskennellessäni en ole nähnyt tällaista menoa kuin näinä vuosina. Jäävuoren huippuna on se, että hallituksessa on puolue, jonka kannatus on hädin tuskin vähän päälle prosentin. Lisäksi hallitus on tehnyt koko ajan yleisesti huonoiksi havaittuja esityksiä, joista osan se on onneksi joutunut perumaan. Opposition kannalta on ollut hyvä, että hairahdukset ja virheet on saatu eliminoitua, Viitanen sanoo.

Viitanen luonnehtii eduskunnan elämää ikävän tempoilevaksi.

”Kun meillä eduskunnassa käy erilaisia vierasryhmiä ja niiden jäsenet kyselevät esimerkiksi maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalosta, pyöritän päätäni ja nostan käteni pystyyn merkiksi siitä, ettei kellään ole varmaa tietoa asian kohtalosta.”

Viitasen mukaan myös arvot ovat rajulla koetuksella nykymuotoisessa politiikassa. Hän soittaa äänekkäästi varoituskelloja kansalaisten eriarvoistumisen johdosta.

”Surullista on se, ettei maamme suotuisa talouskehitys koidu millään tavalla pieni- tai keskituloisten ihmisten hyväksi.”

”Koen erityisen myönteiseksi sen, että kansalaisyhteiskuntamme on hereillä ja että ihmiset aktivoituvat toimimaan. Näin kävi onneksi muun muassa hallituksen aktiivimallin suhteen, joka nyt pitäisi ymmärtää perua .

Kulttuuri selkärankana

Pia Viitanen kiittää Pirkanmaan kaikkia kansanedustajia määrätietoisesta toiminnasta Tampereen Työväen teatterin ja Sorin Sirkuksen avustusten pelastamisessa.

”Mitä Tampereen ja koko Pirkanmaan vetovoimalle ja maineelle olisi merkinnyt katastrofi, jossa valtakunnallisesti merkittävä Tampereen Työväen Teatteri olisi joutunut sulkemaan koko Suuren näyttämönsä kahden miljoonan euron valtionapuleikkauksen seurauksena?” Viitanen perää.

”Onneksi kaikki yhteiskunnan tahot heräsivät uhkaan ja alkoivat toimia tilanteen korjaamiseksi.”

Valtiovarainvaliokunnassa, verojaostossa ja sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtajana toimiva Viitanen korostaa, että valtion on lisättävä 20-40 miljoonaa euroa esittävien taiteiden tukemiseen. Hän korostaa, että summa on pieni koko valtion talousarvioon verrattuna.

”Yhteiskuntamme hyötyy paitsi kulttuurisesti merkittävistä arvoista myös siitä, että kulttuurisarka tarjoaa merkittävästi työtä. Kulttuuritarjonta on merkittävä vetovoima tekijä. Tiedämme tämän tarkasti Pirkanmaalla, jonka eri puolilla on niin kansallisesti kuin kansainvälisesti merkittäviä kohteita ja tapahtumia. Valovoimaisena esimerkkinä Serlachius Museot Mäntässä.”

Viitanen muistuttaa Sorin Sirkuksen olevan ainutlaatuinen kulttuurilaitos koko Suomessa.

”Onneksi saimme laajalla ja hyvällä yhteistyöllä Sorin Sirkuksen valtionavun kuntoon. Tällainen talo tarvitsee työrauhaa ja jatkuvuutta.”

Viitanen kertoo myös Sata-Häme Soi -tapahtuvan saavan avustuksensa, jotta Pirkanmaan vanhimpiin lukeutuva kesäfestivaali pääsee jaloilleen.

Islannin ihme malliksi

”Islanti rypi joitakin aikoja sitten syvässä talouskriisissä ja islantilaiset kipuilivat voimakkaasti näköalattomassa tilanteessa. Pieni pohjoismaa ja sen kansa sopivat juuri nyt meille suomalaisille erinomaisiksi malleiksi. Islantilaiset ovat löytäneet tekemisen ja onnistumisen meiningin”, Pia Viitanen kehuu.

Viitanen muistuttaa, että Islannissa oli esimerkiksi maanosamme Euroopan huonoimmin voiva nuoriso. Islantilaiset turvasivat siihen, että jokaisella nuorella on mieluinen harrastus.

Viitanen on luonnostellut Suomen mallia, jossa kolme maakuntaa pilotoisivat hankkeen. Niiden hankkimien kokemuksien myötä toimivat käytännöt istutettaisiin kaikkiin maakuntiimme.

”Huhtikuisten vaalien jälkeen valittavan hallituksen on otettava maamme nuorten hyvinvointi kärkiasiakseen.”

Viitanen nostaa tikun terään myös eri kouluasteiden voimavarat. Hänen mukaansa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen resurssit ovat osoittautuneet riittämättömiksi.

Ikiliikkuja maaliin

”Maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on nyt sellaisessa kriittisessä vaiheessa, ettei sitä yhdenkään puolueen pidä vastuuttomasti kokonaan repiä auki”, Viitanen linjaa.

Viitanen odottaa kuin kuuta nousevaa, että istuva hallitus korjaa kolme isointa eripuraa synnyttävää tekijää.

”Kunnilla on niin halutessaan oltava rooli sosiaali- ja terveydenhuollon toteuttamisessa hallituksen markkinamallin sijasta.” 

”Maakunnilla on oltava riittävästi rahaa, jotteivat maakuntavaltuustot ajaudu palveluiden supistamisien ja leikkauksien tielle.”

Kansanedustaja Pia Viitasen mielestä koko Pirkanmaa ja Suomi voittivat, kun Tampereen Työväen Teatteri ja Sorin Sirkus saavat valtionapunsa. Viime lauantaina Viitanen oli seuraamassa Tampereen Messukeskuksessa Kuurojen Futsalin EM-kisaa. – Eri puolilla maakuntaa järjestettävät tapahtumat ovat hyviä esimerkkejä Pirkanmaan vetovoimasta, hän teroittaa. 

Haastattelu julkaistu12122018: Akaan Seutu, Lempäälän-Vesilahden Sanomat,  Sydän-Hämeen Lehti, Ylöjärven Uutiset ja SUN Radion verkkosivut