Suomi nostetaan vain työllisyyttä lisäämälllä

Ajankohtaista, tiedotteet

AKAAN SEUTU 24.2.2016

Sosialidemokraattien vaihtoehtobudjettia hallituksen esitykselle laatineen työryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Pia Viitasen mielestä politiikalla on nykykeskustelussa liian vähän painoarvoa.

Kansanedustaja Piia Viitasen sosialidemokraattien vahtoehtobudjetti hallituksen "typerämpien" leikkauksien perumisen jälkeenkin ottaisi vähemmän velkaa kuin nyt. - Ja ellei näitä kohdettuja työllisyystoimia tule, niin kyllä se velka siellä kasvaa, sanoi Viitanen Akaan Wanhojen Toverien tilaisuudessa.

Kansanedustaja Piia Viitasen sosialidemokraattien vahtoehtobudjetti hallituksen “typerämpien” leikkauksien perumisen jälkeenkin ottaisi vähemmän velkaa kuin nyt. – Ja ellei näitä kohdettuja työllisyystoimia tule, niin kyllä se velka siellä kasvaa, sanoi Viitanen Akaan Wanhojen Toverien tilaisuudessa.

– Jos Suomeen halutaan kasvua ja talous paremmaksi, tarvitaan työllisyyttä. Tämä on ykköslääke, ja tästä ei keskustella tarpeeksi eikä vaihtoehtoja kuunnella. Näyttää siltä, että hallitus ei panosta työllisyyteen tarpeeksi ja esimerkiksi työllisyysmäärärahoja leikataan merkittävästi, sanoo Viitanen.

Hallituksen ainoa ratkaisu Viitasen mielestä työllisyydenkin edistämiseen pakkolakipaketti.

– Ei voi olla, että ihmisten palkoja leikkaamalla viisi prosenttia vuonna x, eli ensi vuonna, tämä synnyttäisi maahan valtavan työpaikkakehityksen.

Pia Viitanen ihmettelee, miksi hallitus vie isoja asioita eteenpäin hyvin ristiriitaisen paketin varassa. Hän ei kiellä sitä, ettei Suomen talous olisi hyvin haasteellisessa tilanteessa.

Työmarkkinaratkaisu tarvitaan

Suomeen tarvitaan Pia Viitasen mielestä ensisijaisesti työmarkkinaratkaisu. Viidennen yrityksen soisi onnistuvan.

– Käytännössä tämä on palkkaratkaisu, joka pitäisi nyt tällä yrittämällä saada aikaiseksi. Asento, jolla hallitus tähän lähti oli käsittämätön ja huolestuttava. Yksinkertaistettuna työmarkkinajärjestöille ilmoitettiin, että neuvotelkaa vain, kunhan lopputuloksena on viiden prosentin palkanalennus.

Pia Viitanen muistuttaa kariutuneiden neuvottelujen yhteydessä käydystä keskustelusta, jossa kyseenalaistettiin EK:n neuvotteluhalukkuus, kun hallitus saneli hyvän lopputuloksen.

– Palkansaajapuoli tunsi ihan oikeutetusti, että hallitus hyppäsi toisen osapuolen pukukoppiin. Ilmapiiri muodostui sellaiseksi, että eihän niistä yrityksistä mitään tullut. Hallitus toimi asioissa, joissa sen olisi pitänyt olla hiljaa, sanoo Viitanen.

Myös eläkkeellä oleva työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kirjoitti syksyllä Aamulehteen kolumnin, jossa hän ihmetteli hallituksen toimia. Pakkolakien työllisyysvaikutuksia arvosteli tammikuussa myös Talouspolitiikan arviointineuvosto.

Rahaa aktiiviseen työllistämiseen

Sosialidemokraatit eivät tässä taloustilanteessa leikkaisi työllisyysmäärärahoja eivätkä esimerkiksi ajaisi alas nuorisotakuuta. Ns. Rinteen mallissa passiivisesta työttömyysturvasta käytettäisiin taas aktiiviseen työttömyystukeen enemmän.

– Tuki voisi olla myös työllisyysseteli työnantajalle, jos se toisi työpaikan. Tietysti kysymyksessä olisi reilu työpaikka, jossa toimitaan työehtosopimuksien mukaan. Tämä ehdotus on saanut jopa työministeri Jari Lindströmiltä (ps) myönteisen palautteen, sanoo Viitanen.

Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan Rinteen mallilla saataisiin Suomeen heti 15 000 työpaikkaa.

Vaihtoehtobudjetissa esitetään myös tukea viennin edistämiseen vientipaketin muodossa. Paketti antaisi yrityksille helpotuksia energiaverosta, väylämaksuista ja kompensaatioita myös päästökauppoihin.

– Meillä on myös yrittäjyysohjelma, jossa esitetään helpotuksia muun muassa yksin yrittäjille, joka työllistää toisen henkilön.

Vaihtoehtobudjetissa esitetään myös määrärahoja investointeihin.

– Muun muassa Asuntojen rakentaminen, julkiset korjaukset ja väylien rakentaminen on saatava liikkeelle. Näinä aikoina ne tuovat suoraan töitä alueille ja kuntiin, sanoo Pia Viitanen.

Kansanedustaja Pia Viitanen piipahti helmikuun alussa Akaan Wanhojen Toverien vieraana.

Tästä linkistä uutiseen