Tammelantorin viisautta

Ajankohtaista, tiedotteet,Kolumnit

Kansanedustajan työssä niitä arvokkaimpia asioita on saada jutella ihmisten kanssa ja kuulla viisaita näkemyksiä, missä maa makaa ja neuvoja, mitä pitää tehdä.

Tähän sain taas mahdollisuuden sunnuntaina Tammelantorilla valtuustoryhmämme jouluglögeillä.

Terveisiä tuli monesta, mutta yksi nousi ylitse muiden: ihmiset kertoivat huolestaan koskien eriarvoisuuden kasvua. Huolta kannettiin pienten tulojen varassa elävien ihmisten asemasta. Tilannetta ei helpota, kun hallituksen toimeentuloon kohdistuvien leikkausten ohella eläminen kallistuu: asumisen hinta, sähkönsiirtomaksut, lääkkeiden hinta ja monet palvelumaksut ovat nousseet. Monelle eläkkeensaajalle ja työttömälle tämä yhtälö käy hyvin vaikeaksi.

Huolta kannettiin myös nuorten tilanteesta. On aika ryhtyä tositoimiin, jotta ketään nuorta jätetä osattomaksi, ja että perheitä voidaan tukea.

Puhuimme ”Islannin ihmeestä”, josta nyt on rakennettava suomalainen malli. Siellä yhdessä vuosikymmenessä saatiin Euroopan huonoimmin voivat nuoret ja lapset Euroopan hyvinvoivimmiksi. Ihme tehtiin, kun kaikki tahot: päättäjät, kodit, koulut, viranomaiset, seurat, yhdistykset ja kulttuurilaitokset sitoutuivat yhteistyössä tekemään asialle jotakin. Perheitä tuettiin ja voimaannutettiin, sekä kannustettiin viettämään aikaa yhdessä. Kaikille nuorille taattiin mahdollisuus harrastaa.

Tätä pitää edistää. Harrastusmahdollisuuksia kouluissa on lisättävä mm. antamalla tilat  iltaisin ja viikonloppuisin maksuttomasti järjestöjen ja seurojen käyttöön. Annetaan niille myös tukea kuljettaa lapsia harrastuspaikoille. Lisäksi autetaan taloudellisesti perheitä kustantamaan nykyisin usein aivan liian kalliita harrastusmaksuja. Valtion tulee tässä olla aloitteellinen ja kohdistaa mm. kunnille tukea tämän toteuttamiseen.

On innostavaa, että kaikkialla, missä olen ihmisten kanssa tästä jutellut, on vastaanotto ajatukselle ollut myönteinen. Peukku nousi ylös myös Tammelantorilla.

Yhteisesti Tammelantori huokui viisasta, Joulun sanomaan välittämisestä hyvin sopivaa junnujalkapallosta tuttua henkeä: ”kaikki pelaa, ketään ei jätetä vilttiketjuun”.  Kyllä Tammelantori tietää.

Lämmintä Joulumieltä.

Pia Viitanen

Kolumni 12122018  Tamperelainen