Toinen käsi kirjoittaa yhtä, toinen äänestää toista

Ajankohtaista, tiedotteet
Hallituksen valtiovarainministeripuolue kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen nosti keskiviikon Aamulehden mielipidekirjoituksessaan (12.12.) esiin pientä eläkettä saavien vaikean tilanteen. Huomio on aivan oikea ja paikallaan. On kuitenkin harmillista, että kokoomuksessa on herätty eläkeläisten vaikeaan tilanteeseen vasta nyt, kun vaalikausi lähenee loppuaan.
 Tämä on erityisen ikävää siksi, että Sipilän hallitus on kurittanut pienituloisia eläkeläisiä jättämällä indeksitarkistukset tekemättä kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen, eläkeläisten hoitotukeen, rintamalisiin ja eläkkeensaajan asumistukeen. Viimeksi viime keskiviikkona, siis samana päivänä, jolloin Satosen kirjoitus julkaistiin, hallituspuolueen edustajat äänestivät eduskunnassa indeksijäädytysten puolesta.
 Kansaneläkkeen taso on 2019 noin 25 e/kk (300 e/vuosi) alhaisempi verrattuna siihen, jos indeksikorotukset olisi hallituskauden aikana tehty normaalisti. Samat eläkeläiset, joille Satonen nyt maalailee uutta indeksiä, ovat jääneet kokonaan ilman indeksikorotuksia jo vuodesta 2015 alkaen. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on nostettu 30 prosentilla, lääkekorvauksia ja Kelan matkakorvauksia on heikennetty. Myös asumisen kustannukset ovat hallituskaudella nousseet.
Totta on, että pientä eläkettä saavien tilannetta on kiireesti parannettava ja on ikävää, ettei työhön ryhdytty jo tällä vaalikaudella. SDP on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt, että kansaneläkkeen ja työeläkkeen yhteensovitusta muutetaan siten, että pientä työeläkettä (alle 1400 euroa kuukaudessa) saavien toimeentulo paranee 30 eurolla kuukaudessa. Pidemmällä aikavälillä haluamme tehdä pieniin eläkkeisiin 100 euron tasokorotuksen kuukausitasolla.
Pia Viitanen
kansanedustaja (sd.)