Vastuuttomuuden huippu – maakuntien muutoskustannusten kattaminen jäämässä seuraavan hallituksen murheeksi

Ajankohtaista, tiedotteet

Päivä päivältä paljastuu yhä selkeämmin se, miten keskeneräinen ja ongelmallinen hallituksen maakunta- ja sote-uudistus kaiken kaikkiaan on

Hallintovaliokunnan demarit: Vastuuttomuuden huippu – maakuntien muutoskustannusten kattaminen jäämässä seuraavan hallituksen murheeksi 

SDP:n hallintovaliokunnan kansanedustajat Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen pitävät vastuuttomana, että hallitus siirtää maakunta- ja sote-uudistuksessa perustettavien maakuntien muutoskustannukset seuraavan hallituksen ongelmaksi. Valtioneuvoston eilisessä tiedotteessa todetaan kansanedustajien mukaan lähes suoraan, että maakuntien määrärahat eivät riitä muutoskustannuksiin maakuntien aloittaessa toimintansa. Yksin Uusimaa on arvioinut muutoskustannusten nousevan 300 miljoonaan euroon.

 ─ Määrärahoja maakuntien muutoskustannuksiin ei ole budjetoitu vuodesta 2020 eteenpäin, vaan käsittelyssä olevan rahoituslakiesityksen mukaan maakunnat joutuisivat kattamaan kustannukset yleiskatteisen rahoituksen puitteissa. Se tarkoittaa, että rahaa olisi vähemmän käytössä ihmisten palveluihin. Jo nyt on hyvin tiedossa, että maakuntien yleiskatteinen rahoitus ei mitenkään riitä kattamaan näitä muutoskustannuksia, Paatero hämmästelee.

 Hallintovaliokunnan demarikansanedustajien mielestä hallitus ei voi siirtää muutoskustannusten riittävyyden ongelmaa seuraavalle hallitukselle. Se varautuu lisäämään rahoitusta vuoden 2019 kehysprosessissa, jolloin menot ja niiden rahoitus jäävät seuraavan hallituksen kontolle.

 ─ Hallitus on myöntänyt, että muutoskustannuksia varten maakunnille ei ole budjetoitu riittävästi rahoitusta. Nyt kun ongelman uudistuksessaan on hallitus itse huomannut, tulisi sen myös pyrkiä nämä ongelmat itse ratkaisemaan. Kaikki muu on vastuutonta ja täydellistä vastuun pakoilua, Kari toteaa.

 ─ Päivä päivältä paljastuu yhä selkeämmin se, miten keskeneräinen ja ongelmallinen hallituksen maakunta- ja sote-uudistus kaiken kaikkiaan onkaan. Ei näin suuria rahoitukseen liittyviä kysymyksiä voi jättää avoimeksi ja samalla toimia, kuin ongelmaa ei olisi olemassakaan. Hallituksen on kiireellisesti esiteltävä arvionsa maakuntien muutoskustannuksista ja keinoista, joilla niiden edellyttämä rahoitus toteutetaan. Olisi kestämätöntä tehdä lainsäädäntöä, jonka kustannuksia ei tiedetä edes miljarditarkkuudella, Räsänen vaatii.