Viitanen alimitoitetusta lisäbudjetista: Työllisyysmäärärahoja neuvotellessa on oltava särmänä

Ajankohtaista, tiedotteet

Sosialidemokraattisen valtiovarainvaliokuntaryhmän vetäjä Pia Viitanen vaatii oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiltä napakkuutta vuoden kolmannen lisätalousarvion laadinnassa työllisyysmäärärahojen osalta.

– Työllisyystilanne on kesän aikana entisestään huonontunut. Huolestuttavaa on erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden raju kasvu sekä nuorisotyöttömyys. Stubbin valtiovarainministeriö esittää syksyn lisäbudjetissa vain noin 25 miljoonan euron lisäystä työllisyysmäärärahoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rahat tulevat loppumaan kesken vuoden.

Viitanen muistuttaa, että Lindström kritisoi voimakkaasti ennen kansanedustaja- ja ministeriuraansa silloista työllisyyspolitiikkaa tehottomaksi ja vaati aivan uusia tehokkaampia työllissyystoimia.

– Kevään lisäbudjetin yhteydessä koko valtiovarainvaliokunta kantoi huolta työllisyystilanteesta ja työllisyysmäärärahojen riittävyydestä. Tuolloin ELY-keskusten arvioiden mukaan lisämäärärahaa tarvitaan jo loppukesästä 110 miljoonaa euroa.

Käytännössä tuohon tarpeeseen olisi olisi ehdottomasti pitänyt vastata kevään lisätalousarviossa. Nyt syksyn alettua on olennaista, että tarpeeseen vastataan heti ja oikeissa mittasuhteissa.

– Työllisyysmäärärahojen lisäys on tarpeeseen nähden alimitoitettu. Hallituksen esittämä summa ei vastaa edes kolmannesta välittämättömästä tarpeesta. Nyt ei ole varaa askarteluun, vaan tilanne on otettava haltuun.

Ensi vuonna tilanne heikkenee entisestään kun hallitus leikkaa määrärahoja 50 miljoonaa euroaViitasen mukaan Ministeri Lindströmin pitäisi nyt terästäytyä ja ajaa voimakkaasti työttömien asiaa työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön välisissä neuvotteluissa.

– Aiemmin on ollut tapana, että työllisyystilanteen heikennettyä myös työllisyysmäärärahoja on lisätty. Toivottavasti nykyinen työministeri on ajan tasalla nykyisestä erittäin vakavasta työllisyystilanteesta määrärahoja pyytäessään ja varmistaa jatkoneuvotteluissa riittävän rahoituksen. Nyt on oltava särmänä.

Linkki SDP:n sivulle uutiseen