Viitanen pääministeri Sipilälle: Demokratiaan kuuluu oppositio

Ajankohtaista, tiedotteet

Pääministerin niin kuin koko hallituksen pitää kestää arvostelua niin kansalaisten, median kuin oppositionkin toimesta.  Toimivaan demokratiaan kuuluu myös tarvittaessa ärhäkkäkin oppositiopolitiikka, muistuttaa valtiovarainvaliokunnan demarivastaava Pia Viitanen.

Oppositiolla terävällä kritiikillä on iso ansio siinä, että hallitus joutunut peruuttamaan useita kyseenalaisia päätöksiään viimeisten katumisviikkojen aikana. Opposition kritiikillä on ollut vaikutusta mm. rikkaiden veronkiertäjien armahduslain peruuttamisen, eläkkeensaajien kohtuuttoman asumistuen leikkauksen peruuttamisen, harmaan talouden torjunnan rahoitusleikkausten osittainen palauttamiseen sekä ylityökorvausten ja sunnuntailisien leikkaamisen perumiseen.

Viitanen muistuttaa, että SDP on oppositosta käsin tehnyt lukuisasti rakentavia ehdotuksia, mutta tähän asti ne eivät ole pääministerille kelvanneet. SDP on tarjonnut hallitukselle apua yhteiskuntasopimuksessa. Se ei kelvannut. SDP ehdotti, että osa autoveron alennuksesta käytettäisiin junaliikenteen pelastamiseen, mutta sekään se ei kelvannut. Työllisyyttä pääministeri voisi tukea nopeasti ottamalla käyttöön puheenjohtaja Rinteen tarjoaman työllistämismallin. SDP on tarjonnut myös yhteistyötä ja apua viimeksi hallituskriisinkin aiheuttaneessa sote-asiassa.

– Olisi viisasta, jos pääministeri opposition moittimisen sijaan kuuntelisi opposition avauksia ja ehdotuksia.

Hallituksen itsensä valitsema sanelun ja pakottamisen tie ei ole toiminut. Siitä hallitus saa syyttää itseään.