Vuoden 2014 Lapsenpäivä-palkinnot on myönnetty Rauman taidemuseolle ja Tanssiteatteri Raatikolle. Lastenkulttuurin valtionpalkinnot saavat kirjailija-kuvittaja Linda Liukas ja Soiva Siili -musiikkiduo. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi palkinnot torstaina 20.11. Helsingissä.
Kulttuuriministerin myöntämä Lapsenpäivä-palkinto on tunnustus merkittävästä työstä taidekasvatuksen ja taideharrastamisen eteen. Tänä vuonna on haluttu kiinnittää erityisesti huomiota lasten kulttuurikompetenssin vahvistamiseen. Palkinto on suuruudeltaan molemmille palkituille 8 500 euroa.
Taiteen edistämiskeskuksen myöntämät Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta lastenkulttuurityöstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta lastenkulttuuritoiminnasta. Palkinnot ovat 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.
Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus käyntiin hankkeilla
Ministeri Viitanen kertoi puheessaan lastenkulttuuripoliittisen ohjelmaehdotuksen toteuttamisen käynnistyvän hankkeilla, joilla lisätään lasten osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin ja luodaan uusia tapoja antaa lapsille tietoa ja kokemuksia taiteen aloista ja kulttuuriperinnöstä. Tulevia vuosia varten ministeriö valmistelee toimeenpano-ohjelman.
– Tavoitteenamme on vahvistaa lasten kulttuurikompetenssia, joka merkitsee kykyä omaksua, käyttää ja muuttaa kulttuuria. Siihen kuuluu niin taiteen tekeminen kuin sen vastaanottaminen. Lasten oikeus on saada osallistua kulttuuri- ja taide-elämään, Viitanen muistutti.
– Valtakunnallisilla pilottihankkeilla tutkitaan lasten kulttuurikompetenssia, edistetään kulttuurikasvatussuunnitelmien leviämistä, lisätään lasten tietoja ja kokemuksia taiteesta ja kulttuuriperinnöstä sekä innostetaan lapsia tutustumaan taidelaitoksiin, museoihin ja muihin julkisiin tiloihin.
Ministeriön tukemat pilottihankkeet ovat Vantaan kaupungin Taikava-hanke, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Kulttuurivoltti-hanke, Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalampun Koulujen elokuvaviikko –hanke, Lukukeskuksen Satavuotiaan Suomen uusi lukutaito -hanke ja Oulun kaupungin Kulttuuritalo Valveen Davvi-seikkailurata-hanke.
Lapsenpäivä-palkintojen perustelut:
Rauman taidemuseolla on pitkä historia lapsille suunnattujen näyttelyiden toteuttamisessa. Vuodesta 2002 museon lastennäyttelyt ovat olleet nykyraidenäyttelyitä, jotka ovat antaneet lapsille elämyksiä, ja vuorovaikutuksen mahdollisuuden. Näyttelyissä on aina runsaasti oheisohjelmaa, työpajoja ja usein tarina. Ei ihme että ne ovat olleet hyvin suosittuja lasten keskuudessa ja houkutelleet Raumaan nykytaiteilijoita.
Rauman taidemuseossa ymmärretään lasten arvo yleisönä ja tarjotaan lapsille näyttelyjä, jotka innostavat lapsia taiteen pariin ja käymään museoissa. Museo arvostaa lasten uteliaisuutta ja kykyä yhdistellä asioita omalla tavalla. Museo edistää erinomaisella tavalla raumalaisten ja lähikuntien lasten kulttuurikompetenssin vahvistamista.
Tanssiteatteri Raatikko on vuonna 1972 perustettu valtakunnallisesti toimiva vantaalainen ammattiteatteri, jolla on vahva osaaminen lapsille ja nuorille suunnatuissa esityksissä. Vuosittain Raatikolla on noin 400 esitystä ja yli 30 000 katsojaa. Raatikon teosten lähtökohtana on tanssitaide muiden taidemuotojen rikastamana. Yleisöä koskettavat tarinat syntyvät tanssista, tekstistä, musiikista, visuaalisuudesta ja usein koomisista näyttämöhahmoista. Raatikko tekee yleisötyötä koulujen ja päiväkotien kanssa.
Tanssiteatteri Raatikko on tehnyt pitkän ja ansiokkaan työn lasten kulttuurikompetenssin vahvistamiseksi tanssin ja muiden taiteiden aloilla. Raatikko on tuonut esiin lasten osallistumisen ja oivaltamisen ainutlaatuisuuden ja osaa taidokkaasti hyödyntää vuorovaikutusta lasten kanssa taiteelliseen työhönsä.
Lastenkulttuurin valtionpalkintojen perustelut:
Linda Liukas (s. 1986) edustaa uutta kansainvälistä ja tulevaisuuteen suuntautunutta näkökulmaa lastenkulttuuriin ja sen kehittämiseen: hänet tunnetaan erityisesti digitaalisen teknologian ymmärrettäväksi tekemisestä ja koodauksen opettamisesta tytöille. Taustalla on ajatus koodauksesta uutena digitalisoituvan maailman perustaitona, jota kaikkien tulisi hallita luku- ja kirjoitustaidon tapaan.
Liukas on ollut perustamassa suomalaista Rails Girls -metodia, joka opettaa tytöille koodauksen alkeita. Koodaustyöpajoja on pidetty 160 kaupungissa eri puolilla maailmaa. Lisäksi Liukas on ollut laatimassa opettajille ja opetusalan päättäjille suunnattua Koodi2016-opasta sekä siihen liittyvää verkkosivustoa. Tällä hetkellä Linda Liukas työstää Hello Ruby -lastenkirjaa, joka opettaa koodausta tarinoiden ja lapsille luontevien tehtävien kautta.
Linda Liukkaan filosofian mukaan olisi sitä parempi, mitä useammanlaiset ihmiset ymmärtäisivät ohjelmoinnin maailmaa. Digitaalinen luku- ja kirjoitustaito antavat lapsille paremman mahdollisuuden hallita monimuotoista maailmaa.
Soiva Siili -lastenmusiikkiduon perustivat oululaiset muusikot, varhaiskasvattajat Markus Lampela (s. 1965) ja Kyösti Salmijärvi (s. 1963). Kohta 20-vuotisen toimintansa aikana Soiva Siili on konsertoinut yli 2 000 kertaa Kiimingistä Kiinaan. Esimerkiksi Suomi-koulut ovat vakituisia vierailukohteita. Soivan Siilin tuotannossa on yli 200 itse sävellettyä ja sanoitettua lastenlaulua, levyjä on ilmestynyt viisi.
Soivan Siilin kantava toiminta-ajatus on yhteisöllisyys ja verkostoituminen, poikkitaiteellisuus. Vakiintunut toimintamuoto on Soiva Siili ja kaverit -konserttisarja. Kaverina on ollut mm. Pohjan sotilassoittokunta, ja kaverit ovat edustaneet useita taiteenaloja kuten nykytanssia, jatsia, nukketeatteria, runoutta, improvisaatioteatteria ja sarjakuvaa. Konserttien kautta lapset ovat saaneet kosketuksen kaikkiin näihin taiteisiin.
Lastenmusiikkiduo Soiva Siili on myös yleisökasvattaja ja valtakunnallinen varhaiskasvattajien musiikki- ja luovuuskouluttaja. Yleisökasvatuksen esimerkkinä on Soivan Siilin ja Oulu Sinfonian yhdessä kehittämä Sinfoniasoppa, joka on klassisen musiikin perehdyttämismetodi alakouluikäisille lapsille. Varhaiskasvattajille ja luokanopettajille Soiva Siili on luonut mm. Soivan Siilin lauluntekotyöpaja -metodin.
Jaa tämä artikkeli