Viitanen: Työryhmä selvittämään taidenäyttelyiden korvauskäytäntöjä

Ajankohtaista, tiedotteet

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on asettanut työryhmän selvittämään taidenäyttelyiden järjestämiseen liittyviä sopimus- ja korvauskäytäntöjä.

Työryhmän tehtävänä on selvittää nykyiset taiteilijoiden ja näyttelynjärjestäjien väliset sopimus- ja korvauskäytännöt sekä näyttelyiden kustannusten jakautuminen osapuolten kesken. Työryhmä arvioi kehittämistarpeet, joilla selkiytetään taidenäyttelyiden järjestämiseen liittyviä käytäntöjä. Työryhmän tulee myös ehdottaa vaihtoehtoisia tapoja käytäntöjen kehittämiseksi sekä arvioida niiden vaikutuksia muun muassa valtion rahoitukseen.

– On tärkeää löytää Suomen olosuhteisiin sopiva käytäntö. Esimerkiksi Ruotsissa näyttelytoimintaan liittyviä käytäntöjä on selkiytetty solmimalla vuonna 2009 Ruotsin valtion ja taiteilijajärjestöjen välillä MU-puitesopimus, joka määrittää sopimus- ja korvauskäytäntöjä valtiollisten toimijoiden järjestämisessä näyttelyissä. Sopimusta voidaan soveltaa myös valtionavustusta saavien tai kunnallisella tai yksityisellä rahoituksella toimivien organisaatioiden näyttelytoiminnassa, toteaa ministeri Viitanen.

Työryhmän puheenjohtajana on ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä, jäseninä ovat kulttuuriasiainneuvos Petra Havu, vanhempi hallitussihteeri Rami Sampalahti ja hallitusneuvos Anna Vuopala opetus- ja kulttuuriministeriöstä, toiminnanjohtaja Salla Heinänen Teollisuustaiteen liitto Ornamosta, lakimies Tuula Hämäläinen Kansallisgalleriasta, erityisasiantuntija Nea Leo Taiteen edistämiskeskuksesta, pääsihteeri Kimmo Levä Museoliitosta, taidemaalari Heikki Marila Taideneuvoston edustajana, toiminnanjohtaja Tommi Nilsson Visuaalisen alan tekijänoikeusjärjestö Kuvastosta, puheenjohtaja Hannele Nyman, Galleristit ry:stä sekä puheenjohtaja Satu-Minna Suorajärvi Suomen Taiteilijaseurasta.

Työryhmän toimikausi on 1.4.-31.12.2015.

 

OKM-tiedote