– Nyt joutuu vakavasti kysymään, onko Suomi oikealla tiellä. Vai viekö Sipilän hallituksen markkinausko Suomea kohti suurempia tuloeroja ja yhteiskunnallisia levottomuuksia, Viitanen kysyi.
Hän näki, että hallituksen todellinen kärkihanke on täysin kyseenalainen pakkolakipaketti, joka kurittaa tavallista palkansaajaa.
– Tuon paketin lahjakääre on mairea, mutta sisältö pahasti pilaantunut. Palkansaajan halpuuttaminen, tämä hallituksen väen vängällä ajama palkka-ale, vie pohjan maija meikäläisen arjelta ja samalla suomalaiselta osaamiselta ja yhteistyöltä – todellisilta vahvuuksiltamme.
Viitanen ihmetteli, kuinka perusporvarihallituksen puolueet ovat koko syksyn puhuneet kuin samasta saarnastuolista velkaantumisen vaaroista. Edellinen hallitus pienensi vuosittaista velkaantumistahtia kahdeksasta miljardista viiteen.
– Nyt tikapuita lähdetään kapuamaan taas väärään suuntaan. Hallituksen budjetti ottaa enemmän velkaa kuin edeltäjänsä.
Viitanen kuvaili budjettia petettyjen toiveiden ja unohdettujen vaalilupausten budjetiksi.
– Keskusta petti puheensa kasvurahastoista, yhteistyöstä ja palkansaajan tasapuolisesta kohtelusta, kokoomus unohti eläkeläisväestön ja ”koulutuksesta ei leikata” – lupauksensa. Perussuomalaiset tekevät jopa Guinnessin ennätystenkirjan tasoisen suorituksen pettämällä likipitäen kaikki vaaleja edeltäneet puheensa.
Yhteisesti hänen mukaansa kaikki hallituspuolueet pettävät lupauksensa työllisyyteen satsaamisesta.
– Kun työllisyyteen ei satsata, on Suomi heiveröisellä väärällä tiellä. Tämän tien päässä ovat lisäleikkaukset ehkä jo ensi kevään kehysriihessä.
Perussuomalaiset tekevät jopa Guinnesin ennätystenkirjan tasoisen suorituksen.
Viitanen muistutti sosialidemokraattien omasta vaihtoehdosta, jolla löytyy silta yli synkän virran – ja tuo Suomen työlinjalle.
SDP:n vaihtoehdossa suurimmat satsaukset tehdään suoraan työllisyyteen ja kasvuun liittyviin toimiin. SDP ottaisi käyttöön ns. Rinteen työllistämismallin, tekisi täsmätoimia viennin tukemiseksi ja edistäisi yrittäjyyttä mm. ottamalla käyttöön ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen kohdistuvan verovähennyksen.
– Homekoulujen korjaaminen, tärkeät tie- ja infrahankkeet pitää nyt laittaa liikkeelle. Peruisimme Suomen tulevaisuudelle tuhoisat leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen.
SDP esittää työeläkemaksujen väliaikaista alentamista ja EMU-puskureiden käyttöönottoa.
– Tämä alentaisi työnantajan työvoimakustannuksia sekä vahvistaisi kilpailukykyä. Tämä vahvistaisi myös palkansaajan ostovoimaa.
– Ennen kuin markkinauskovaisten seurakunta perussuomalaisilla täydennettynä ehtii tämänkin tuomita, niin kerron, että Elinkeinoelämän tutkimuslaitos antoi ajatukselle tukea. Tähän saakka tätä tutkimuslaitosta ei ole voinut liiasta punaväristä syyttää, mutta ehkä hekin kuuluvat näihin ”kaiken maailman dosentteihin”, joiden neuvoista hallituksen mielestä ei kannata välittää, Viitanen huomautti.
SDP:n vaihtoehdossa veroja kerätään maksukyvyn mukaan – ei sen mukaan kuinka hyvin veroja osaa vältellä. Puolue käy harmaan talouden kimppuun ja haluaa, että myös finanssisektori osallistuu yhteiskunnan toimintojen kustantamiseen.
– Olemme valmiita tinkimään autoveron alennuksesta, se ei ole nyt ongelmistamme suurimpia. Sen sijaan verolinjamme antaa tavalliselle palkansaajaperheelle 150–300 euroa enemmän käteen ensi vuonna.
Viitanen korosti, että vuosikymmenet suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa rakentanut eläkeläisväestö ansaitsee samat verokevennykset kuin palkansaajatkin. SDP:n verolinjaus tuo keskivertoeläkettä saavalle noin 250 euroa enemmän käteen.
Viitanen vetosi valtiovarainministeri Alexander Stubbiin (kok.), joka ennen vaaleja totesi, että eläkeläisten ja työssä olevien yhtenäinen verokohtelu on hänelle perusfilosofiaa.
– Ministeri Stubb, jos tämä on teille kunnia-asia, pyytäkää ryhmältänne erivapautta äänestää SDP:n eläkeläisiä koskevan lausuman puolesta, Pia Viitanen huomautti.
Jaa tämä artikkeli