Ympäristöministeriö tarvitaan jatkossakin

Yleinen

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) ja asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitanen (sd.) vaativat, että 30-vuotias ympäristöministeriö on säilytettävä itsenäisenä myös tulevalla hallituskaudella.

– Ympäristöministeriön työllä on varmistettu ilman ja vesien puhdistaminen ja suomalaisen ainutkertaisen luonnon säilyminen tuleville sukupolville, ministerit kirjoittavat.

He muistuttavat, että kun ministeriötä ei vielä ollut, nämä asiat eivät olleet itsestään selvyys.

–Monien kuntien asukkaat tunsivat puutteet keuhkoissaan, kalat kuolivat jätevesiin ja linnut lakkasivat saamasta poikasia. Näin oli vielä 1960-1970 -luvuilla.

SDP laati ensimmäisenä Suomen puolueista ympäristöohjelman vuonna 1969 ja alkoi tarmokkaasti ajaa itsenäistä ympäristöhallintoa. Ensimmäinen ympäristöministeri oli vuonna 1984 sosialidemokraatti.

Asukkaat tunsivat puutteet keuhkoissaan.

Tuolloin ajettiin läpi muun muassa koskiensuojelulaki ja aloitettiin esimerkiksi intuvesien sekä soiden ja rantojen suojeluohjelmien laadinta.

– Nykyään ympäristöministeriö yhdessä muiden ministeriöiden kanssa tukee arvokkaalla tavalla suomalaista ympäristöosaamista ja puhtaan teknologian kehittymistä. Se toimii myös ilmastonmuutoksen hidastamisen ja uusiutuvien energiamuotojen sekä kestävien yhdyskuntien hyväksi, ministerit korostavat.

Heidän mukaansa ympäristöhallinto tukee elinkeinoelämän edellytyksiä, mutta luonteestaan johtuen se ei voi olla alisteinen millekään elinkeinolle tai taloudellisille intresseille. Siksi sen on pysyttävä itsenäisenä.

 

Linkki Demokraatin uutiseen:

http://demokraatti.fi/ei-ymparistoministeriota-jyran-alle-ministerit-vetoavat/