Stoppi nuorisotyöttömyydelle

Kolumnit

Kevään aikana olen taas kulkenut ympäri maata, tavannut paljon väkeä ja saanut tuiki tärkeitä neuvoja ja terveisiä eduskuntaan vietäväksi. Matkan varrella ihmisiä tavatessa kohtaa paljon elämänviisautta ja asiantuntemusta

Terveisiä tulee monesta tärkeästä asiasta. Kaksi teemaa, joista ihmiset tulevat puhumaan kaikkein eniten nyt, ovat nuorten ja vanhusten asiat. Sanotaan: pitäkää huolta nuorista, älkää jättäkö heitä yksin. Nuorille töitä. Samoin yksiselitteinen viesti kuuluu, että vanhuksistamme on pidettävä huolta ja palvelut on saatava tätä päivää paremmiksi.

Viesti on otettava tosissaan. Siksi onkin hyvä, että hihat on kääritty ja sekä nuorisotakuu että vanhuspalvelulaki etenevät.

***

Nuorisotyöttömyydelle on asetettava nollatoleranssi. Nuorten yhteiskuntatakuu onkin nostettu yhdeksi hallituksen kärkihankkeista.

On oikein, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan ensi vuoden alusta työ-, harjoittelu- tai opiskelupaikka kolmen kuukauden sisään työttömäksi joutumisesta. Tämä on mitä parasta syrjäytymisen ehkäisyä.

Eduskunnan kyselytunnilla työministeri Lauri Ihalainen toi tämän lisäksi esiin tärkeän asian, johon jokainen meistä voi vaikuttaa. Nuorista on välitettävä ja yhteisöllisyyttä edistettävä – nuoria pitää rakastaa.

***

Tärkeä virstanpylväs vanhusten hoivan osalta on eduskuntaan syksyllä tuleva kauan odotettu vanhuspalvelulaki.

Lain tavoite on että iäkäs ihminen kokee elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi. Lähtökohtana palvelujen saannille on iäkkään henkilön toimintakyky, ei ikä sinällään.

On kunnia-asia, että ikäihmisistämme pidetään huolta ja että palvelut ovat laadukkaat. On myös huolehdittava siitä, että arvokasta työtä tekevää henkilöstöä on riittävästi.

On valmisteilla muitakin asioita, jotka vaikuttavat iäkkäiden henkilöiden palveluihin. Ministeri Maria Guzenina-Richardson on mm. asettanut työryhmän omaishoidon kehittämiseksi. Tämä on tärkeää, sillä tiedämme, miten arvokasta ja pyyteetöntä työtä omaishoitajat tekevät.

***

Tällä hetkellä valtio joutuu tekemään kipeitä säästöjä monessa, koska taloustilanne on vaikea. Samaan aikaan kuitenkin suunnataan lisää määrärahoja mm. luokkakokojen pienentämiseen, nuorisotyöttömyyden hoitoon ja vanhuspalvelulain toteuttamiseen.  Tämä on oikea arvovalinta.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Sanomissa 6.6.2012)